Din cuprinsul articolului
Cu ocazia ajungerii vaccinului în țară, domnul doctor Adrian Marinescu ne răspunde celor mai controversate întrebări legate de vaccinul anti covid.
Dr. Adrian Marinescu: Nu știm exact care sunt. Putem să sperăm, din datele pe carele avem, că sunt reduse și, în niciun caz, ce s-a discutat în presă cu diverse afecțiuni absolut severe, nu există nicio dovadă științifică.
Dr. Adrian Marinescu: Foarte probabil că șase luni, dar sperăm că va fi și mai mult. Imunizarea prin vaccinare ar trebui să dureze mai mult decât imunizarea atunci când trecem prin boală.
Dr. Adrian Marinescu: Foarte probabil că eficiența va fi mai mică, ceea ce înseamnă că titlul de anticorp protector va fi mai mic pentru persoana respectivă.
Dr. Adrian Marinescu: Facem diferența între infectare și îmbolnăvire: ne putem infecta, dar nu ne îmbolnăvim. Diferența o vedem clar – îmbolnăvirea se referă la forma de boală, că e medie, că e severă și, de fapt, vaccinul țintește îmbolnăvirea, nu infectarea.
Dr. Adrian Marinescu: Poți, pentru că e vorba de infectare. Dar, dacă și cel care îți este alături este vaccinat, practic vom ajunge în punctul în care vom vorbi de un ‘guturai’, fără să există probleme de vreun fel, simptomatologie importantă, forme medii, severe etc.
Dr. Adrian Marinescu: Cu siguranță că da. Și vom purta până ce lucrurile se vor echilibra. Probabil că vom discuta de la finalul anului 2021 dacă reușim să avem efectul scontat prin vaccinare.
Dr. Adrian Marinescu: Da.
Dr. Adrian Marinescu: Se pleacă de la prospect și datele pe care le avem se bazează pe acest prospect.
Dr. Adrian Marinescu: Da, este. Lucrurile sunt clare.
Dr. Adrian Marinescu: Din momentul în care s-a obținut OK-ul din partea Agenției Europene a Medicamentului a urmat mai departe OK-ul final din partea Comisiei Europene și atunci a fost suficient în condițiile date.
Nu mai arunca cojile de măr! Un ingredient natural găsit în coaja de mar (acid…
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…