Din cuprinsul articolului
Cu ocazia ajungerii vaccinului în țară, domnul doctor Adrian Marinescu ne răspunde celor mai controversate întrebări legate de vaccinul anti covid.
1. Care sunt efectele adverse pe termen lung?
Dr. Adrian Marinescu: Nu știm exact care sunt. Putem să sperăm, din datele pe carele avem, că sunt reduse și, în niciun caz, ce s-a discutat în presă cu diverse afecțiuni absolut severe, nu există nicio dovadă științifică.
2. Cât durează imunizare?
Dr. Adrian Marinescu: Foarte probabil că șase luni, dar sperăm că va fi și mai mult. Imunizarea prin vaccinare ar trebui să dureze mai mult decât imunizarea atunci când trecem prin boală.
3. Ce se întâmplă dacă nu este administrată și a doua doză?
Dr. Adrian Marinescu: Foarte probabil că eficiența va fi mai mică, ceea ce înseamnă că titlul de anticorp protector va fi mai mic pentru persoana respectivă.
4. Te mai poți îmbolnăvi de COVID-19 dacă te vaccinezi?
Dr. Adrian Marinescu: Facem diferența între infectare și îmbolnăvire: ne putem infecta, dar nu ne îmbolnăvim. Diferența o vedem clar – îmbolnăvirea se referă la forma de boală, că e medie, că e severă și, de fapt, vaccinul țintește îmbolnăvirea, nu infectarea.
5. Mai poți transmite virusul dacă te vaccinezi?
Dr. Adrian Marinescu: Poți, pentru că e vorba de infectare. Dar, dacă și cel care îți este alături este vaccinat, practic vom ajunge în punctul în care vom vorbi de un ‘guturai’, fără să există probleme de vreun fel, simptomatologie importantă, forme medii, severe etc.
6. Vom mai purta mască după momentul vaccinării?
Dr. Adrian Marinescu: Cu siguranță că da. Și vom purta până ce lucrurile se vor echilibra. Probabil că vom discuta de la finalul anului 2021 dacă reușim să avem efectul scontat prin vaccinare.
7. Se semnează un consimțământ informat în dublu exemplar?
Dr. Adrian Marinescu: Da.
8. Informarea respectivă este prospectul pus la dispoziție de Agenția Europeană a Medicamentului sau este un material cu informații suplimentare?
Dr. Adrian Marinescu: Se pleacă de la prospect și datele pe care le avem se bazează pe acest prospect.
9. Este reglementată problema răspunderii civile în cazul unei reacții adverse grave (precum decesul)?
Dr. Adrian Marinescu: Da, este. Lucrurile sunt clare.
10: A mai fost necesară obținerea comisiei de bioetică?
Dr. Adrian Marinescu: Din momentul în care s-a obținut OK-ul din partea Agenției Europene a Medicamentului a urmat mai departe OK-ul final din partea Comisiei Europene și atunci a fost suficient în condițiile date.