Categories: Expertul zilei

Dr. Leventer: ”O aluniță care apare după vârsta de 30 de ani este suspectă”

Mulți români preferă să meargă în concediu în septembrie, iar în topul destinațiilor favorite rămân plajele din Bulgaria, Grecia sau Turcia. Chiar dacă soarele e mai blând, ultravioletele nu iartă pielea și alunițele.

“Expunerea la ultraviolete este considerată, în prezent, principala cauză de evoluție de la o leziune precanceroasă la una canceroasă. Desigur, intervin și alți factori ca de exemplu culoarea pielii, genetica. Alunițele stabile, asemănătoare unele cu altele, uniform colorate, apărute treptat în perioada copilăriei și adolescenței sunt, de obicei, benigne. O aluniță care apare după vârsta de 30 de ani este deja suspectă”, avertizează medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Însă tot specialistul spune că nu orice leziune de pe piele este periculoasă. Chiar și așa, persoanele care adoră plaja trebuie să-și citească periodic pielea și să semnaleze dermatologului orice problemă.

“După un sezon estival, se poate observa modificarea aspectului unei alunițe (creșterea în suprafață sau în volum, schimbarea culorii) sau o ulcerație persistentă la nivelul buzei inferioare (semn de alarmă pentru carcinomul spinocelular). Sau apar pete rozii aspre acoperite cu cojițe aderente care se refac mai ales pe scalp, marginea urechilor. Acestea sunt semnele de alarmă”, afirmă coordonatoarea “Dr Leventer Centre”, care diagnostichează frecvent cancere de piele apărute după expuneri repetate la soare.

În România, carcinomul nu este atât de cunoscut precum melanomul. Însă spre deosebire de acesta, carcinomul are șanse mai mari de vindecare dacă este depistat și tratat la timp.

“Terapia corectă a carcinomului cutanat este chirurgicală. Pentru tumorile corporale, excizia cu o margine de siguranță de 5 mm este o soluție la îndemână în orice serviciu de specialitate. Pentru tumorile care se dezvoltă la nivelul feței, scalpului, unde nu se poate tăia dupa indicații statistice se recomandă microchirurgia Mohs cea care permite verificarea integrală a tumorii în timpul operației. În felul acesta se economisește pielea sănătoasă, se îndepărtează integral tumora și se poate garanta vindecarea fără recidivă. În situația tumorilor avansate care nu pot fi eradicate chirurgical sunt și alte tratamente ca radioterapia, chimioterapia. Tratamentul este efectuat în anestezie locală, nu necesită internare, deci este ușor de efectuat și de suportat”, recomandă expertul în chirurgie Mohs, Mihaela Leventer.

Tratamentul corect al carcinomului nu trebuie amânat pentru că boala poate mutila atunci când apare la nivelul feței. De altfel, orice persoană trecută de 30 de ani ar trebui să meargă anual la dermatolog. Doar așa pot fi evitate situațiile grave.

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

26 de minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

56 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: