Din cuprinsul articolului
Dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva” Iaşi, atrage atenția asupra anumitor tipuri de peşte care are trebui evitate.
Managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, dr. Florin Roșu a atras atenția asupra peștilor exotici, în special, pangasius. Aceștia, crescuți în cele mai poluate ape din Vietnam, pot conține biotoxine otrăvitoare, care pot persista inclusiv după gătire. Deși sunt contaminați, peștii nu arată rău, nu miros urât și nici nu au un gust schimbat. Mai mult decât atât, în magazine sunt un aliment ieftin, foarte des cumpărat, scrie csid.ro.
De altfel, Pangasius nu a fost lăsat de mama-natură, ci a fost creat special pentru a supravieţui şi a face treburi „murdare”. Mai precis, Pangasiusul este o găselniţă a cercetătorilor chinezi, o încrucişare între mai multe specii de peşte, care are o toleranţă extrem de crescută la toxinele prezente în apa cu pricina şi, mai mult, se hrăneşte cu acestea, în aşa fel încât curăţă apa de toate relele.
„Cea mai frecventă intoxicaţie este cea cu toxina botulinică. Aceasta prezintă caracteristici specifice. Pacientul prezintă vedere dublă, la un moment dat prezintă o paralizie la nivel facial, caracterizată prin căderea pleoapei, pacientul nu mai poate deschide ochii.
Această paralizie a musculaturii începe să coboare, pacientul prezintă disfagie, greutate la înghiţire, până ce acest reflex este cu totul abolit, adică dispare, iar dacă nu se intervine la timp, pacientul va suferi un stop respirator, pentru că paralizia va afecta şi muşchii respiratori.
În general, o toxină contractată de la peşte este caracterizată de greaţă, vărsături, crampe abdominale, scaune diareice. (…) Trebuie să evităm consumul de peşte exotic, iar conservele de peşte, dacă prezintă capacul umflat şi au un aspect şi un miros care ne duc probabil spre o toxină, nu le consumăm”, a precizat dr. Florin Roşu.
Medicul a tras un semnal de alarmă cu privire la riscurile apariţiei deshidratărilor puternice, în special în rândurile bătrânilor şi al copiilor, acest lucru influențând negativ starea de sănătate, putând duce şi la deces. Florin Roşu afirmă că prezentarea de urgenţă la spital în cazul suspectării unei toxiinfecţii alimentare este esențială. Pacientul trebuie să le explice medicilor ce alimente a consumat, astfel încât să se înceapă cât mai repede tratamentul pentru a se preveni internarea în Terapie Intensivă.
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…