Din cuprinsul articolului
O cură de antibiotice durează, de obicei, minimum cinci zile, potrivit doctorului Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” din Iași. El precizează că farmaciștii nu au autoritatea de a elibera antibiotice fără o rețetă de la medic. „Suntem una dintre puținele țări în care pacienții suferă de infecții multirezistente din cauza folosirii greșite a antibioticelor”, subliniază medicul.
”Una dintre cele mai mari erori în ceea ce se cheamă în lume medicina bazată pe dovezi este antimicrobial stewardship-ul (contracararea efectelor și faptul cel mai ingrijorator, multi-drog rezistența cu rezultatul septicemiei, așa cum era cunoscută pana acum, în momentul de față: sepsis) este eliberarea de antibiotice către populație fără consult de specialitate (și doar pentru 3 zile)”, afirmă dr. Florin Roșu.
”Voi detalia: farmaciștii nu au competența de a elibera antibiotice fără rețeta prescrisă de un medic. Un tratament cu antibiotice se desfașoară cel putin 5 zile (dacă laboratorul de analize medicale nu îți eliberează o antibiogramă, astfel încât să poți să realizezi dacă germenul – factorul etiologic – îți permite dezescaladarea”: administrarea unui antibiotic cu spectru mai restrâns decât cel inițial)”, adaugă managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași, potrivit RoHealth.
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași atrage atenția că „antibioticele nu se administreaza la întâmplare”.
”Au permeabilitatea lor: unele ajung în zone ale organismului unde nu există oxigen sau pătrund bariera feto-placentară, afectând ireversibil fătul, bariera hemato-encefalică, ajutând la vindecare”, explică medicul.
De asemenea, antibioticele nu se administrează în cazul unei viroze, deoarece ele combat doar bacteriile, transmite medicul.
”Sigur, există frecvent suprainfecția bacteriană în cazul unei viroze și se administrează și antibiotic. Dar asta doar când examenul clinic, analizele de laborator și radiologice o impun și sunt recomandate de medic”, afirmă managerul.
”Suntem una dintre puținele țări în care pacienții prezintă infecții multidrog rezistente din cauza abuzului de antibiotice”, mai transmite medicul.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…