Din cuprinsul articolului
Noile date arată că vaccinurile Covid-19 de pe piață s-ar putea să nu fie la fel de eficiente în protejarea împotriva noilor tulpini mai contagioase ale coronavirusului, a declarat joi, consilierul pentru sănătate de la Casa Albă, dr. Anthony Fauci, conform CNBC.
Mutații ale coronavirusului
O mână de noi tulpini ale coronavirusului au apărut în străinătate, care au dat oamenilor de știință unele motive de îngrijorare. Unele variante care au fost identificate în Regatul Unit, Africa de Sud și Brazilia par a fi mai transmisibile decât tulpinile anterioare, dar nu neapărat mai mortale.
Deși nu este de mirare că virusul dezvoltă mutații, cercetătorii încearcă rapid să stabilească ce ar putea însemna schimbările pentru vaccinurile de salvare a vieții dezvoltate recent și pentru terapiile împotriva bolii.
Tulpina 501Y.V2 din Africa de Sud
Unele descoperiri timpurii care au fost publicate în serverul BioRxiv, care nu au fost încă evaluate de cercetători, indică faptul că varianta identificată în Africa de Sud, cunoscută sub numele de 501Y.V2, poate sustrage anticorpii furnizați de unele tratamente cu coronavirus și poate reduce eficacitatea liniei actuale de vaccinuri disponibile.
„Mai mult, 501Y.V2 arată o scăpare substanțială sau completă de anticorpi neutralizanți din plasma convalescentă COVID-19”, au scris cercetătorii de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud.
Eficacitatea vaccinurilor în fața mutațiilor virusului
Concluziile lor, au spus ei, „evidențiază perspectiva reinfecției … și pot prefigura eficacitatea redusă a vaccinurilor curente”
„Chiar dacă medicamentele sunt mai puțin eficiente, probabil că vor oferi suficientă protecție pentru a face ca vaccinurile să fie utilizate”, a spus Fauci în timpul unui briefing de presă de la Casa Albă.
O scădere a eficacității vaccinurilor ar fi „cu atât mai mult motivul pentru care ar trebui să vaccinăm cât mai mulți oameni posibil”.
Mutațiile apar atunci când virusul se răspândește și se reproduce singur, care poate fi suprimat dacă sunt inoculați suficienți oameni împotriva bolii pentru a construi așa-numita imunitate în masă, a explicat el.
Dr. Rochelle Walensky, noul director al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat marți că, deși crede că vaccinurile vor funcționa împotriva variantelor mutante, este posibil ca acestea să nu ajungă la fel de eficiente ca în studiile clinice.