Când varianta Omicron (acum catalogată ca BA.1) a făcut înconjurul lumii la sfârșitul anului trecut, optimiștii au văzut-o drept ultimul capitol al poveștii despre Covid – a fost atât de contagioasă încât ar infecta pe oricine, dar ar fi departe de a provoca boli grave. Acum, un nou val de Omicron – varianta BA.2 – devine dominantă în multe părți ale lumii. În Marea Britanie, cazurile sunt din nou în creștere.
Este probabil ca SUA să înregistreze o creștere a numărului de cazuri de Covid, ca aceea în Europa și Marea Britanie, datorită subvariantei virusului BA.2, dar nu o creștere periculoasă, a declarat Anthony Fauci duminică, potrivit The Guardian.
Varianta BA.2, a declarat Fauci pentru ABC This Week, „are un grad de avantaj de transmisie față de [varianta] originală Omicron, dar nu un avantaj multiplu. Deci, este cu aproximativ 50% până la 60% sau mai transmisibilă, ceea ce înseamnă că în cele din urmă ar putea prelua locul ca variantă dominantă.”
„Deci are o capacitate de transmisie crescută. Cu toate acestea, când te uiți la cazuri, acestea nu par a fi mai severe și nu par să se sustragă răspunsurilor imune, fie de la vaccinuri, fie de la infecția anterioară”, a continuat Fauci.
„Deci, concluzia este că probabil vom vedea o creștere a cazurilor, așa cum am văzut în țările europene, în special în Marea Britanie, unde au varianta BA.2 extinsă. Acești o serie de măsuri de relaxare a unor restricții, cum ar fi purtarea măștii în interior și există o scădere a imunității.
Sperăm că nu vom vedea o creștere. Nu cred că vom face. Cel mai simplu mod de a preveni acest lucru este de a continua vaccinarea oamenilor. Și pentru cei care au fost vaccinați, să continue să se imunizeze.”
Fauci a spus că nu vede niciun motiv pentru a reimpune restricțiile de sănătate publică relaxate în cadrul unei abordări federale menite să se concentreze pe zonele cu presiune asupra sistemelor spitalicești.