Categories: Ştiri sănătate

Dr. Emilian Popovici: Aceasta este rata de imunizare la care trebuie să ajungă România pentru a dobândi imunitatea colectivă

Imunitatea colectivă asigură protecție sporită împotriva agenților infecțioși. Aceasta se poate obține atât prin vaccinare, cât și prin infectare, respectiv recuperare. Totuși, deși persoanele infectate vor dobândi protecție împotriva virusului, aceasta este o cale foarte periculoasă, din cauza riscurilor asociate și formelor grave de boală.

Imunitatea colectivă cuprinde, de fapt, un procent suficient de persoane imunizate împotriva unui agent patogen. Astfel, virusul, în acest caz, nu se va mai transmite cu aceeași rapiditate, fiind, în timp, eliminat din colectiv.

Specialiștii recomandă vaccinarea anti-COVID, întrucât este cea mai sigură metodă de a dobândi imunitate. Aceasta ne protejează de forme grave de boală,s susțin experții, aspect de care persoanele nevaccinate nu pot beneficia.

Ce rată de imunizare trebuie să aibă România pentru a atinge imunitatea colectivă?

Potrivit Rador, pentru a atinge imunitatea de grup în cazul unui nou val al pandemiei de COVID-19, România ar trebui să ajungă la o rată de vaccinare de aproximativ 80%, este avertismentul doctorului Emilian Popovici, medic epidemiolog din Timişoara.

Pentru a fi protejaţi de tulpina Delta a coronavirusului, care este mult mai contagioasă, este nevoie de o creştere semnificativă a vaccinărilor. Doar vaccinarea poate opri apariţia unor noi mutaţii, a mai spus doctorul Popovici pentru Radio România Timişoara.

„În cazul în care va apare, spre exemplu, o variantă căreia să-i corespundă un număr bazal de reproducere de opt, acoperirea vaccinală ar trebui să ajungă undeva la 87,5%.

Deci iată de ce este necesar și s-a dat acea recomandare țărilor ca să vaccineze intens și să mențină infecțiile la un nivel cât mai scăzut pentru a nu crea virusului posibilitatea de a genera variante noi, care să vină cu transmisibilitate crescută, pentru că ajungem la un necesar de acoperire vaccinală”, susține medicul Emilian Popovici.

Cele mai recente date difuzate de autorităţi arată că acoperirea vaccinală anti-COVID-19 în mediul urban este de sub 30%, în vreme ce la sat este de sub 15 procente. De asemenea, prin vaccinare şi trecere prin boală, România are acum o imunitate colectivă  de aproape 50 de procente, a precizat chiar ieri doctorul Valeriu Gheorghiţă, şeful Campaniei de vaccinare anti-coronavirus.

 

Recent Posts

Vine URGIA în România. Vremea o ia razna în zilele următoare! Prognoza ANM modificată

De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…

18 minute ago

E dezastru pentru ele! 3 zodii vor face o greșeală teribilă până la sfârșitul lunii noiembrie 2024

Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…

48 de minute ago

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

o oră ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

2 ore ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

2 ore ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

3 ore ago

Citeste si: