Din cuprinsul articolului
Nu există persoane care să nu se fi plâns măcar o dată de o durere de spate sau de articulații. Dacă și tu ești în această situație, cel mai probabil te confrunți cu deficitul unei vitamine, așa cum ne va explica în cele ce urmează doamna doctor Doina Catrinoiu.
Doamna doctor este diabetolog și nutriționist, de la Universitatea Ovidius Constanța.
Vitamina care poate provoca mai multe probleme de sănătate este vitamina D.
Deficitul de vitamina D înseamnă că nu obțineți suficientă vitamina D pentru a rămâne sănătos.
Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul. Calciul este unul dintre principalele componente ale osului. Vitamina D are, de asemenea, un rol în sistemul dumneavoastră nervos, muscular și imunitar.
Puteți obține vitamina D în trei moduri: prin piele, din dietă și din suplimente. Corpul tău formează vitamina D în mod natural după expunerea la lumina soarelui. Dar expunerea excesivă la soare poate duce la îmbătrânirea pielii și la cancer de piele, așa că mulți oameni încearcă să-și obțină vitamina D din alte surse.
Puteți aveadeficit de vitamina D din diferite motive:
Unii oameni au un risc mai mare de deficit de vitamina D:
Deficitul de vitamina D poate duce la o pierdere a densității osoase, care poate contribui la osteoporoză și fracturi (oase rupte).
Deficitul sever de vitamina D poate duce și la alte boli. La copii, poate provoca rahitism. Rahitismul este o boală rară care face ca oasele să devină moi și să se îndoaie. Sugarii și copiii afro-americani prezintă un risc mai mare de a face rahitism.
La adulți, deficitul sever de vitamina D duce la osteomalacie. Osteomalacia cauzează oase slabe, dureri osoase și slăbiciune musculară.
Cercetătorii studiază vitamina D pentru posibilele conexiuni cu mai multe afecțiuni medicale, inclusiv diabet, hipertensiune arterială, cancer și afecțiuni autoimune, cum ar fi scleroza multiplă. Ei trebuie să facă mai multe cercetări înainte de a putea înțelege efectele vitaminei D asupra acestor afecțiuni.
„În ceea ce privește simptomele, „există câteva pe care le prezintă adultul, ca de exemplu tetania sau – cum se numește popular – cârceii, care sunt un semn de lipsă de vitamină D și, în mod normal, arată lipsa de calciu.
Mai este, de asemenea, spasmofilia, care de multe ori este supradiagnosticată, după părerea mea. În general, există un deficit de vitamina D în rândul populației, din cauza alimentației. Românii mănâncă foarte puțin pește. Cea mai importantă sursă de vitamina D este peștele gras – somonul de exemplu (deși orice tip de pește conține vitamina D).
Alte alimente care ne pot ajuta în acumularea de vitamina D sunt carnea de vită, brânzeturile, gălbenușul de ou. Oricum, sursa cea mai importantă și care absoarbe cel mai bine calciul este peștele gras, ficatul de pește. La noi există așa o idee că peștele gras îngrașă, dar atunci ce să mai vorbim de carnea grasă?
Peștele gras este foarte bun, bogat în radicali liberi, o sursă foarte importantă și foarte sănătoasă pentru organism. Ar trebui o educare mai clară a populației în ceea ce privește consumul de pește. Și la adulți, și la copii”, ne spune dr. Doina Catrinoiu.
În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…
Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…
Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…
Semnificația ultimei cifre din CNP. Numerologul Mihai Voropchievici a arătat, la Antena 3, ce dezvăluie…
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…