Din cuprinsul articolului
Dr. Daniel Coriu, mesaj pentru medicii români: Anul 2021 a fost un an de rezistență. Ce putem face mai mult, în 2022, pentru pacienții noștri.
„Numărul dramatic de decese ale ultimului val de SARS-CoV-2, a înmărmurit societatea noastră. Unele din aceste tragedii puteau fi evitate”, este mesajul transmis de președintele Colegiului Medicilor, dr. Daniel Coriu.
Într-un mesaj postat pe pagina de Facebook Colegiul Medicilor din România, dr. Coriu face o sinteză scurtă a anului 2021, în ceea ce privește sistemul românesc de sănătate.
„Dragi medici români,
Dragi români,
În calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor din România (CMR) vă rog să îmi permiteţi să vă transmit gândurile mele de sănătate şi să sperăm că anul 2022 va reprezenta un an cu mai puţine probleme de sănătate şi cu mai multe realizări în sănătatea românească.
La început de an 2022, aduc în atenţia opiniei publice și a cadrelor medicale câteva direcţii pe care le consider extrem de importante pentru a putea, atât în 2022, cât şi în anii ce vin, să facem mai mult pentru pacienții noștri.
Anul 2021 a fost un an de rezistență, de luptă a noastră a cadrelor medicale cu propriile noastre limite, dar mai ales cu limitele sistemului de sănătate.
A trebuit să luptăm cu valurile pandemiei, dar și să depășim tragedii de neimaginat, care s-au produs mai ales în spitalele care tratează pacienți Covid.
Numărul dramatic de decese ale ultimului val de SARS-CoV-2, a înmărmurit societatea noastră. Consider însă că unele din aceste tragedii puteau fi evitate.
Dacă pe unii dintre medicii implicați în prima linie a luptei cu pandemia i-am susținut prin suport juridic, în situații excepționale chiar material, pentru pacienții noștri am luptat însă, uneori, fără rezultat.
Avem pacienţi cronici. Unii dintre ei și-au pierdut viaţa din cauza bolilor asociate şi a infecţiei cu SARS-CoV-2. Multe dintre aceste cazuri consider că au fost decese prevenibile”, a subliniat președintele Colegiului Medicilor.
Soluția o reprezintă prevenția, controalele medicaler periodice, achiziționarea de noi echipamente.
„Cum cred că se puteau evita? Prin diagnosticarea precoce a bolilor cronice de care aceștia sufereau, prin managementul eficient al acestor pacienţi, prin controale medicale periodice, astfel încât afecţiunea să fie cât mai bine ţinută sub control.
Practic printr-un sistem de sănătate faptic centrat pe nevoile reale ale pacienților și în sprijinul cadrelor medicale.
Prin programe de prevenţie putem ajuta sistemul medical românesc să nu fie împins la limite, limite atinse atât de infrastructură, dar limite atinse şi în ceea ce privește personalul medical.
Se pot achiziționa echipamente, dar oameni, că despre oameni este vorba, medici şi asistenţi pregătiţi şi cu experienţă, nu poți găsi și forma peste noapte.
CMR va continua atât reformarea organizațională începută de un an de zile cât și acțiunile de coordonare a profesiei medicale pentru ca membrii săi să progreseze profesional și uman, în toate specialitățile, precum și la toate nivelurile și titlurile profesionale.
Vom continua și acțiunile de educație pentru sănătate, deoarece toți vedem cât de important este nivelul de educație în sănătate la nivelul întregii societăți.
Vă mulțumim pentru încredere,
La Mulți Ani!”, este mesajul Prof. univ. dr. Daniel Coriu, Președinte CMR.
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…