Dr. Ciprian Danielescu: Netratat, glaucomul poate duce la orbire

Dr. Ciprian Danielescu: Netratat, glaucomul poate duce la orbire

Doctorul Ciprian Danielescu, medic primar oftalmolog, la Spitalul Clinic de Urgență „Prif. Dr. N. Oblu” din Iași a explicat ce este glaucomul și cum se manifestă această afecțiune în stadii incipiente. Acesta mai spune că cel mai frecvent tip de glaucom, care poate afecta 1% dintre adulți este glaucomul primar.

„Sub „umbrela” numelui de glaucom stau un număr mare de mecanisme de apariție a bolii, care au în comun creșterea presiunii intraoculare – PIO (în mod normal este între 10 și 21 mmHg) – ca să fie și mai complicat, există și un subtip de glaucoame cu presiune normală… Cauza creșterii PIO este blocarea fluxurilor normale ale lichidului intraocular, blocare care poate să apară în diverse locații și poate fi primară (necauzată de o altă boală) sau secundară (unei alte boli oculare – vedeți și ilustrația). Creșterea PIO va afecta la rândul ei funcționarea normală a nervului optic (cel ce duce informația vizuală de la ochi la creier) și cauzează moartea treptată a celulelor care alcătuiesc nervul. Această moarte celulară nu este reversibilă, neuronii nu mai învie, deci ne străduim să păstrăm situația nervului optic și nu să o ameliorăm. Netratat, glaucomul poate duce la orbire”, explică dr. Ciprian Danielescu.

Risc de a face glaucom

„Cel mai frecvent tip de glaucom, care poate afecta 1% dintre adulți este glaucomul primar (sau „primitiv”) cu unghi deschis (GPUD), de aceea voi scrie aici despre această formă de boală. Cei care au rude de gradul întâi (părinți sau frați) cu glaucom au un risc ceva mai mare decât restul populației (deci ar trebui să efectuați și dvs. un consult oftalmologic).

Glaucomul la începutul bolii

„La începutul bolii (și în perioada ei de evoluție, care poate fi de ani de zile), GPUD este asimptomatic: nu doare, nu scade vederea… În consecință, diagnosticul este efectuat cel mai adesea de către medicul oftalmolog în cursul unui control de rutină, probabil în cadrul prescrierii de ochelari. Medicul nu se va mărgini să dea rețeta de ochelari, ci va căuta și semne ale diverselor boli oculare, printre care și glaucomul.

Un indiciu extrem de important îl oferă examinarea fundului de ochi – în glaucom nervul optic apare afectat, “excavat” spunem noi, cu atât mai mult cu cât boala este mai avansată. O altă informație pe care o căutăm este presiunea intraoculară (care însă este variabilă în cursul zilei). Dacă medicul suspectează un glaucom, va efectua apoi alte examene mai amănunțite pentru confirmare și pentru a afla tipul de afectare”, exlică medicul oftalmolog, potrivit DC News.

Un examen modern, rapid și util este OCT

„Examinarea câmpului vizual necesită colaborarea și atenția pacientului, cam ca la un joc video. Afectarea câmpului vizual este crucială în glaucom, de exemplu mulți pacienți citesc toate literele panoului, dar au câmp vizual foarte îngustat, ceea ce este o formă de invaliditate. Câmpul vizual poate să se înrăutățească lent, iar scopul nostru este să stopăm sau să încetinim foarte mult această evoluție.

Un examen modern, rapid și util este OCT (tomografia în coerență optică), care ne dă informații despre subțierea nervului optic (respectiv reducerea fibrelor care formează acest nerv)”, spune medicul specialist.

Unghiul închis evoluează adesea acut

„Gonioscopia este examinarea unghiului situat între cornee și iris. Astfel vom clasifica glaucoame cu unghi deschis sau închis (cele cu unghi închis evoluează adesea acut și sunt urgențe oftalmologice)”, a explicat medicul pentru Ziarul de Iași.

Recent Posts

ANM, în alertă! PROGNOZA METEO până la mijlocul lunii decembrie

Administrația Națională de Meteorologie anunță că vremea se va răci în toată țara, în special…

2 minute ago

Băutura medicinală ce are de 60 de ori mai multă vitamina C decât lămâia

Această plantă care se găseşte din belşug şi în România ajută la combaterea răcelilor și…

23 de minute ago

Peste 2 milioane de pensionari vor lua pensia mărită în decembrie. Când vor intra banii?

În decembrie 2024, peste 2.200.000 de pensionari din România vor beneficia de o creștere de…

43 de minute ago

Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat un tratament revoluționar pentru Alzheimer

După reexaminarea avizului său inițial, Comitetul pentru medicamente de uz uman al EMA (CHMP) a…

o oră ago

Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 – 20 noiembrie. Scapă de datorii și fac achiziții importante

Cele mai norocoase două zodii în perioada 15 - 20 noiembrie. Perioada 15-20 noiembrie aduce…

11 ore ago

Citeste si: