Din cuprinsul articolului
Dr. Cezar: Știai că magneziul are beneficii importante pentru inimă și metabolism? Magneziul este unul dintre numeroșii micronutrienți de care organismul are nevoie. Este esențial pentru a ajuta peste 300 de enzime să efectueze numeroase procese chimice în organism, inclusiv cele care produc proteine.
Magneziul ajută la un sistem osos puternic, controlează zahărul din sânge și tensiunea arterială și menține mușchii și nervii sănătoși. De asemenea, magneziul acționează și ca un ”conductor electric” care ajută inima să bată și contractă mușchii.
Într-0 postare pe Facebook, dr. Cezar a scris ce beneficii are magneziul pentru inimă și metabolism și care este doza zilnică recomandată pentru magneziu.
„Știai că magneziul are beneficii importante pentru inimă și metabolism?
Beneficiile sale sunt numeroase, printre ele fiind următoarele:
- contribuie la fixarea calciului în oase;
- reglează ritmului cardiac;
- păstrează tensiunea arterială în parametri normali;
- menţine tonusul muscular;
- relaxează muşchii;
- normalizează nivelul glicemiei;
- susţine sistemul imunitar;
- combate stresul şi anxietatea (este supranumit mineralul antistres);
- are acţiune antidepresivă;
- împreună cu vitamina B6, preîntâmpină formarea pietrelor la rinichi.
- Doza zilnică recomandată pentru magneziu este de ~ 400 mg.”, a scris dr. Cezar pe Facebook.
Semne ale unei deficiențe de magneziu. Cine sunt cei mai expuși
Semnele că nivelul de magneziu este scăzut devin evidente abia în momentul în care aveți o carență semnificativă. Simptomele includ slăbiciune, pierderea poftei de mâncare, oboseală, greață și vărsături. Simptomele și severitatea lor depind de cât de scăzute sunt nivelurile de magneziu.
Deficiența de magneziu este asociată cu un risc crescut de apariție a anumitor boli cronice, inclusiv boli cardiovasculare, osteoporoză, diabet de tip 2, migrenă și Alzheimer. Deși oricine poate avea o carență de magneziu, anumite grupuri de persoane sunt mai expuse riscului decât altele: este vorba mai ales de copii și adolescenți, persoanele în vârstă și femeile aflate la postmenopauză.
De unde putem obține magneziu pe cale naturală
Afecțiuni precum boala celiacă și sindromul inflamator intestinal, care îngreunează absorbția nutrienților de către organism, vă pot face mai predispuși la deficit de magneziu, chiar și cu o dietă sănătoasă. Deși fructele și legumele conțin acum mai puțin magneziu decât acum 50 de ani, iar procesarea elimină aproximativ 80% din acest mineral din alimente, puteți obține magneziul necesar organismului din nuci, semințe, cerealele integrale, fasole, legumele cu frunze verzi, lapte iaurt.
Fructele uscate (caise, smochine, prune, stafide) sunt foarte bogate în magneziu.