Din cuprinsul articolului
Postul intermitent este o rutină alimentară care presupune pauze de căteva ore între mese. De exemplu, cea mai populară variantă a regimului, implică postirea timp de 12 ore intre cină și micul dejun.
Dr. Cezar: Nu există medicament mai bun pentru creier decât postul
„Un post de 2, 3 zile, intermitent, este mai benefic decât o cură de slăbire. Postul intermitent este un stil de viață”, este de părere medicul Cezar.
Invitat într-o emisiune de la Pro TV, Dr. Cezar a explicat cum se ține corect postul intermitent.
„Cateva beneficii ale postului intermitent”
- Reduce riscul de diabet tip 2 și în anumite situații poate contribui chiar la vindecarea sa.
- Ajută (alături de alte intervenții) la slăbire sănătoasă în greutate – prin scăderea rezistenței la insulina – una dintre principalele cauze ale obezitatii
- Amplifica nivelul hormonului de creștere – stimuland dezvoltarea masei musculare
- Postul intermitent este pauza de mentenanță și reparație a tubului digestiv.
Majoritatea bolilor cronice: cardiovasculare, reumatologice, oncologice, dermatologice au printre cauze si procese inflamatorii intestinale, iar postul intermitent le reduce.
- Protectia inimii și a aparatului cardiovascular: scade tensiunea arterială și mărește variabilitatea frecvenței cardiace – adică posibilitatea de adaptare mai bună a inimii la efort.
- Crește autofagia – reciclarea celulelor și proteinelor modificate – scazand astfel riscul de cancer
- Stimuleaza neurogeneza, producția de neuroni tineri din celule stem neuronale în hipocamp o regiune a creierului responsabilă cu orientarea spațială. Este stimulată și creșterea factorului de neuroprotecție cerebrală, reducând riscul de depresie, boli neurodegenerative, Parkinson, Alzheimer.
- Crește durata și calitatea vieții”, a scris medicul pe pagina sa de Facebook.
Pe lângă cele opt beneficii, Dr. Cezar a oferit alte 33 de argumente:
„Dacă ai auzit și tu despre postul intermitent, intermittent fasting sau postul cu apă și te-ai întrebat ce înseamnă mai exact: pur și simplu să sari peste anumite mese și să bei doar apă, ceai sau cafea, dar fără zahăr sau lapte. Practic înseamnă să nu mănânci și să lași sistemul digestiv să se odihnească. Dar cum și când să ții postul, care variantă este mai potrivită pentru tine, cum scapi de foame sau cine ar trebui să aibă mai multă grijă atunci când ține un post intermitent îți spun în video-ul următor”, a spus celebrul medic cardiolog.