Sari la conținut

Dr. Cezar: Dereglările hormonale sunt printre principalele cauze ale…

sterileu de cupru
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cele mai sigure metode de contracepție

Dr. Cezar, medic cardiolog, a explicat unde duc și ce sunt dereglările hormonale.  Potrivit medicului, părul, pielea, unghiile sunt o oglindă a sănătății generale și nu ai cum să le menții sănătoase, dacă corpul tău nu este sănătos.

Pe blogul personal, dr. Cezar spunea că „dereglările hormonale sunt printre principalele cauze ale căderii părului. Activitatea sexuală regulată, dar și satisfăcătoare, normalizează nivelele hormonale atât la bărbați, cât și la femei.

De asemenea, potrivit medicului, șocul emoțional puternic poate determina căderea părului în anumite arii circulare așa numita Alopecia areata – când sistemul imunitar dezechilibrat produce anticorpi împotriva foliculilor piloși.

Alte cauze mai pot fi:

  • Dietele drastice de slăbire care privează corpul de proteinele
  • Vitaminele şi mineralele necesare
  • Sindromul inflamator generalizat din cadrul bolilor cronice: cardiovasculare, diabet, cancer, administrarea unor medicamente, chimioterapia, radioterapia, cazuri în care părul se rărește, încărunțește și cade de peste tot.

Dr. Cezar: Și ar mai fi agresiunea mecanică asupra părului

„Unele coafuri precum extensiile de păr și codițele împletite de tip afro pot duce la apariția alopeciei de tracțiune, iar tratamentele capilare cu ulei fierbinte pot cauza inflamația foliculilor piloși și pierderea părului, iar dacă se produc cicatrici, aceasta poate fi permanentă”, explică Cezar, un cardiolog nonconformist, pasionat de sport.

Iată care sunt cele 10 METODE pe care să le pui în practică pentru a avea un păr sănătos:

  1. ACTIVITATEA SEXUALĂ regulată este foarte importantă pentru reechilibrarea hormonală. Multe femei, după ce rămân însărcinate și mai ales după naștere, schimbă apelativul partenerului ce anterior avea o conotație intimă, erotică, cum ar fi baby, iubi, darling etc- în “tati” – ceea ce-i cauzează acestuia o scădere a nivelului de testosteron, fenomen cu atât mai grav dacă nou-născutul doarme împreună cu părinții. Cu alte cuvinte, bărbatul este castrat subliminal, libidoul scade, iar viața sexuală intră pe o pantă descendentă. Dacă ești bărbat, ai un nivel crescut de testosteron și nu vrei să chelești, dar partenera nu prea mai este interesată de sex, ai două soluții: fie îi reaprinzi interesul, fie îți găsești o amantă, dar de obicei funcționează ambele metode simultan. Dacă ești femeie și vrei să-ți păstrezi părul, aceeași strategie e valabilă și pentru tine.
  2. Fă sport cu regularitate, pentru că asta duce la creșterea producției de oxid nitric, cel mai puternic vasodilatator care îmbunătățește circulația sanguină în general, dar și nivelul scalpului, iar transpirația ajută la eliminarea mai ușoară a substanțelor toxice care atacă rădăcina firului de păr. Dar nu recomand sportul în exces, mai mult de 7-10 ore pe săptămână, deoarece produce stres oxidativ, surmenaj, perturbarea hormonilor, îmbătrânire precoce și căderea părului.
  3. Redu nivelul de stres general prin activități relaxante: cum ar fi sportul, yoga, meditația, muzica, lectura, petrecerea timpului în aer liber la lumină naturală, îngrijirea unui animal de companie, iar dacă ai trecut printr-un eveniment șocant major fă neapărat câteva ședințe de psihoterapie. Alopecia areata se poate vindeca.
  4. Somnul de calitate scade nivelul de stres și este cel mai bun modulator al nivelurilor hormonale: reglează testosteronul, estrogenii, HGH – hormonul de creștere, melatonina și mulți alți hormoni. Am făcut un video cu 10 metode prin care poți avea un somn sănătos – vezi linkul în descriere.
  5. Fă post negru intermitent pentru că reduce inflamația, scade rezistența la insulină, riscul de diabet sau alte boli cronice și te scapă de grăsimea de pe organe, mai ales de pe ficat. Ficatul este uzina organismului și dacă este blocat, toate funcțiile sale sunt afectate, inclusiv cea de activare a hormonilor tiroidieni care reglează energia organismului.
  6. Renunță la zahăr care este extrem de toxic pentru că se leagă de toate proteinele și le strica conformația tridimensională și bineînțeles că asta se întâmplă și cu proteinele din păr. Nu poți avea un păr sănătos pe termen lung dacă consumi zahăr!
  7. Renunță la fumat sau la consumul excesiv de alcool. Fumatul afectează endoteliul, învelișul interior al vaselor de sânge, scade oxidul nitric care este vasodilatator și reduce astfel circulația sângelui, iar consumul excesiv de alcool determină scăderea vitaminelor din complexul B extrem de importante pentru păr.
  8. Expune-te la soare cât mai des, dar nu excesiv, pentru a-ți asigura un nivel normal de vitamina D, dar păstrează părul acoperit. Vitamina D îmbunătățește starea de spirit și combate depresia, scade inflamația generalizată, echilibrează sistemul imunitar, îmbunătățește calitatea somnului, reglând astfel și hormonii, mai ales pe cei sexuali: testosteronul și estrogenii. Astfel, deficitul de vitamina D este unul din motivele pentru care în sezonul rece căderea părului este mai accentuată și de aceea e important să-ți faci analizele și dacă e cazul să suplimentezi adecvat.
  9. Îngrijește-ți părul cu atenție și nu te coafa excesiv! Montează-ți un aparat de dedurizare a apei, pentru că apa dură atacă firul de păr și-l face mai fragil, scăzând tensiunea pe care o poate suporta. Nu te spăla cu apă fierbinte, ci doar călduță, masează blând, nu viguros, pentru că apa umflă cuticulele firului de păr, care se îndepărtează de tulpină și se pot rupe. Folosește produse de calitate ce conțin ingrediente naturale cum ar fi ceaiul verde, mierea de albine, cofeina, aloe vera, uleiul de măsline, de cocos, de avocado sau de argan, iar la final usucă-l cu blândețe la temperatură joasă.
  10. Alimentația. Evită dietele extreme sau înfometarea prelungită ce pot cauza deficite nutriționale sau perturbarea hormonilor tiroidieni și scăderea nivelului energetic. Atenție, postul negru intermitent menționat mai devreme nu înseamnă înfometare, ci îngustarea ferestrei de timp în care te poți alimenta, potrivit dr Cezar.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel