Categories: Expertul zilei

Dr. Cezar: 5 motive pentru care ai nevoie de Vitamina D

5 motive pentru care ai nevoie de Vitamina D. Vitaminele D reprezintă un grup de vitamine de tip secosteroide liposolubile a căror rol principal este creșterea absorbției intestinale a calciului, magneziului și a ionului fosfat.

Dr. Cezar, medic cardiolog, a  scris pe blogul personal ce este Vitamina D și de ce corpul uman are nevoie de ea.

„Vitamina D este un hormon ce activează peste 2500 de gene din organism, iar receptorii săi se găsesc aproape în fiecare celulă a corpului. Ea se formează în piele, din colesterol sub acțiunea radiațiilor ultraviolete – cu lungime de undă între 280- 315 nm. Deci cum ziceam, în piele din 7dehidro-colesterol se formează colecalciferolul – această variantă se găsește în majoritatea suplimentelor de Vitamina D. Apoi, colecalciferolul absorbit fie din intestine, fie din piele, dacă ne-am expus la soare – este transportat la ficat unde este transformat în CALCIDIOL – adică 25 HidroxiColecalciferol, iar aceasta este substanța care se măsoară în sânge pentru a aprecia nivelul total de Vitamina D în organism.”, spune medicul cardiolog.

Pentru că acționează în fiecare celulă a corpului nostru, nu este de mirare că are atât de multe roluri în organism și iată în continuare 10 dintre acestea și semnele că ai putea avea deficit:

1. Dacă răcești des, ai multiple alergii și faci forme grave de boală care durează mult, poate fi un prim semn al carenței de Vitamina D. Aceasta modulează sau echilibrează sistemul imunitar care trebuie să funcționeze în parametrii optimi, nici prea slab, dar nici prea agresiv. Pe deoparte, Vitamina D potențează activitatea leucocitelor în lupta cu microbii, iar din această cauză unii microbi și-au dezvoltat mecanisme de contraatac, prin care blochează conectarea Vitaminei D la receptorul său pentru a nu-și mai exercita efectul. Astfel, în cazul celor cu deficit, organismul devine susceptibil și la alți microbi, în afară de cel care a declanșat inițial boala, producându-se astfel infecții succesive în lanț, conform zicalei “Un necaz nu vine niciodată de unul singur”.

Vitamina D previne și reacția exagerată a sistemului imunitar

Pe de altă parte, Vitamina D previne și reacția exagerată a sistemului imunitar, așa numita furtună imunologica sau furtuna citokinelor, cauza multor forme severe de boală și decese în actuala pandemie. De asemenea, o reacție exagerată a sistemului imunitar se întâlnește și în bolile autoimune și diversele reacții alergice, iar Vitamina D te ajută și în aceste situații.

2. Dacă ai dureri osoase mai ales atunci când apeși cu degetul pe stern sau tibie, poate fi un alt semn al carenței de vitamina D. Aceasta crește de peste 20 de ori absorbția calciului din intestin, dar pentru depunerea Calciului în oase este nevoie și de un nivel adecvat de vitamina K2, fără de care, acesta se depune în alte țesuturi moi precum arterele sau rinichii. De asemenea, pentru oase puternice mai este necesar și un nivel optim de Vitamina C, care participă la formarea structurii de colagen a osului peste care se depun mineralele. Nu uita bineînțeles și de mișcare, deoarece mineralizarea este stimulată de forțele de tracțiune, torsiune, presiune la care sunt supuse oasele în timpul exercitiului fizic.

Iar dacă ai dinții prea galbeni și sensibili sau se cariază ușor, asta ar putea fi un alt semn. Smalțul dinților este alb, iar dentina dedesubt galbenă. Cu cât smalțul este mai subțire și demineralizat cu atât este mai transparent, dinții sunt mai sensibili și se vede dentina de dedesubt.

3. Dacă suferi de probleme intestinale: inflamație, colon iritabil, află că Vitamina D te poate ajuta și în acest caz deoarece activează celulele stem de la baza intestinului din care se refac celulele epiteliale noi. Bineînțeles că în primul rând trebuie eliminate alimentele care produc inflamație și practicat postul negru intermitent – deoarece în timpul postului mucoasa intestinală are răgaz să se vindece. O mucoasă intestinală sănătoasă este necesară atât pentru absorbția nutrienților, dar și pentru a nu lăsa să intre din intestin în sânge tot felul de substanțe toxice, microorganisme și compuși incomplet digerați care pot declanșa reacții alergice.

4. Dacă ai părul subțire și îți cade ușor, printre multiplele cauze poate fi și nivelul scăzut de Vitamina D. Aceasta stimulează creșterea și dezvoltarea foliculilor piloși și este necesară celulelor care produc keratina – o proteină din care se formează unghiile și firele de păr. O altă cauză a căderii părului este și alopecia areata – o afecțiune autoimună în care propriul sistem imunitar acționează necontrolat și atacă rădăcina firului de păr. Dacă ți-a căzut părul deja și dorești să-ți faci implant, ai grijă și de nivelul de vitamina D, ca să nu-ți cadă din nou. Dar despre căderea părului am făcut un material special și găsești mai multe informații aici.

5. Vitamina D îmbunătățește starea de spirit și combate depresia. Ai observat poate că toamna sau iarna când vremea este mohorâtă ești mai trist sau mai indispus, dar atunci când iese soarele te simți mult mai bine? Iar cu cât ești mai meteosensibil și starea psihică depinde de vreme – cu atât mai probabil ai un deficit major de Vitamina D. Receptorii pentru vitamina D se găsesc și în celulele sistemului nervos, în neuroni și celulele gliale unde este implicată în bună funcționare a acestora și controlul unor neurotransmițători precum acetilcolina, GABA sau dopamina și studiile au demonstrat că un nivel scăzut de Vitamina D se asociază cu un risc mai mare de boli neurodegenerative precum scleroza multiplă, Alzheimer, Parkinson’s sau accident vascular cerebral, scrie Dr. Cezar.

Recent Posts

HOROSCOP 18 noiembrie 2024. Oportunităţi pentru unele zodii!

Horoscopul zilei de luni, 18 noiembrie 2024, aduce schimbări importante pentru cei mai mulți nativi…

4 ore ago

Obiectul pe care NU este bine să-l pui pe noptiera din dormitor. Aduce ghinion şi te poate îmbolnăvi!

Din cauza acestui obiect, multe persoane se aleg cu probleme de sănătate și stări neplăcute,…

5 ore ago

TESTUL rapid care îţi arată dacă ai probleme cardiovasculare

Acest tip de test este utilizat în evaluarea fizică a fluxului sanguin arterial al mâinilor.…

5 ore ago

Alimente și vitamine care pot provoca apariţia pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi, cunoscute si sub denumirile de calculi renali sau litiază renală/urolitiază, sunt mici formaţiuni compuse…

6 ore ago

Scandal după moartea lui Silviu Prigoană. Demers fără precedent făcut de Adriana Bahmuţeanu

După moartea lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuţeanu a cerut emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care…

6 ore ago

Rafila a găsit explicaţia pentru decesul de la Sp. Târgu Jiu: Lipsă de empatie

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, crede că goana după căutarea în cadru legal a situaţiilor care…

7 ore ago

Citeste si: