Din cuprinsul articolului
Dr. Cătălin Luca este medic primar de medicină generală, cu competență în ramuri ale medicinei alternative (apifitoterapie și ayurveda).
Are o experienţă îndelungată în tratamentul cu succes a numeroase afecțiuni:cancer, diabet, boli digestive, renale, endocrine, cardio-vasculare, respiratorii, infecțioase, genitale, de piele, de sânge etc.
Cu această ocazie, Dr. Luca ne recomandă o serie de plante ce ne ajută la protejarea și întărirea plămânilor.
Trebuie să știm că, la fel ca oricare alt organ din corp, plămânii depind de un stil de viață sănătos și echilibrat. Este bine să nu fumăm și să nu folosim produse toxice.
Fitoterapia completează protocolul de protejare a sănătății sistemului respirator prin plante medicinale. Unele din ele îmbunătățesc funcția plămânilor și pot fi folosite în scop preventiv sau ca adjuvant la tratamentul prescris de medic.
O plantă cu o afinitate deosebită pentru sistemul respirator este eucaliptul. Gustul puternic mentolat și răcoritor dă mărturie de aceasta.
Eucaliptul ajută la desfundarea căilor respiratorii. Contribuie la eliminarea congestiei nazale și bronhice.
Ușurează respirația persoanelor afectate de bronșită, astm sau boala obstructivă pulmonară cronică. Totodată combate microorganismele care provoacă infecții respiratorii, precum Stafilococul auriu sau Mycobacterium tuberculosis.
Aceste efecte se obțin îndeosebi prin inhalarea vaporilor de eucalipt. Putem folosi, așadar, planta sub formă de ceai pentru inhalații. Se pun 2 linguri de frunze de eucalipt la infuzat în 2 litri de apă. Se pune capacul și se lasă câteva minute la infuzat. Se fac apoi inhalații cu aburii fierbinți. Inhalația cu eucalipt va ameliora în scurt timp respirația.
Remediul se poate folosi ori de câte ori apare congestia respiratorie.
Rădăcina de lemn dulce este de asemenea renumită pentru acțiunea sa benefică asupra sistemului imunitar și respirator. Această plantă are proprietăți antivirale și antibacteriene deopotrivă. Calmează iritațiile și durerile în gât.
Se poate administra sub formă de bomboane sau ceai. Pentru ceai se folosește 1 bucată de rădăcină de lemn dulce la 1 cană cu apă. Se fierbe 5 minute, apoi se strecoară. Se poate îndulci cu miere.
Atenție, produsele pe bază de lemn-dulce nu sunt recomandate celor cu tensiunea arterială crescută.
Probabil nu v-ați așteptat să găsiți dafinul pe lista plantelor benefice pentru plămâni. Cu toate acestea, studiile au asociat frunzele de dafin cu sănătatea aparatului respirator. Sunt folosite de altfel în medicina populară ca leac pentru fumători și afecțiunile respiratorii.
Dafinul este un bun antiinflamator și antioxidant. Îl putem folosi sub formă de ceai. Se pun 2 frunze la fiert cu 1 cană de apă timp de 5 minute. Se poate adăuga și 1 lingură de caprifoi („Mâna Maicii Domnului”). Se stinge focul și se mai lasă la infuzat 10 minute, sau până se răcorește. Se bea câte 1 cană de ceai pe zi, timp de 3 ori pe săptămână.
Acest tratament ajută la tonifierea și protejarea plămânilor celor care viețuiesc în casă cu persoane care fumează.
Dacă luați orice fel de medicamente, este bine să cereți sfatul medicului înainte de a începe un tratament naturist cu plante. Astfel se va evita riscul unor posibile interacțiuni.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…