Din cuprinsul articolului
În plină criză cu proteste și amenințări în sistemul medical, România este la un pas de a avea o dublă epidemie: de rujeolă, deja declarată, şi în curând de gripă, atrag atenția medicii. Sunt deja zeci de decese înregistrate din cauza ambelor boli, iar spitalele sunt copleșite.
În cadrul emisiunii „Apel Matinal” de la RRA, doctorul Cătălin Apostolescu, manager al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș” din capitală a prezentat situația actuală cu care se confruntă medicii în spitale.
„Asistăm la o creștere a prezentărilor la nivelul spitalului pentru tot ceea ce înseamnă infecție respiratorie, de la formele cele mai ușoare, gen guturaiul banal, până la gripe și rujeole.
De exemplu, de marți până astăzi dimineață la noi s-au prezentat peste 100 de gripe, dintre care o parte dintre ele au trebuit să fie internate, pentru că au apărut fie la copii, fie la persoane în vârstă cu comorbidități”, a declarat doctorul pentru RRA.
Tratamentul pentru primele semne ale răcelii
Recomandarea cadrelor medicale în cazul în care manifestați probleme respiratorii este izolarea și tratamentul. Cu toate acestea, unele persoane manifestă forme mai agresive, fiind necesară intervenția medicilor. Când trebuie să ne prezentăm la medicul de famulie sau la camera de gardă.
„Din punctul meu de vedere, orice om care începe să aibă o manifestare respiratorie primele 24 de ore ar trebui să stea cuminte acasă și să încerce să se trateze, ca să zic așa, tradițional; adică cu antiinflamatorii și cu antitermice și simptomatice – picături de nas, eventual un sirop de tuse, niște dropsuri din acestea pentru gât.
Dacă după 24 de ore persistă simptomatologia sau se accentuează, recomandabil este să se adreseze medicului de familie. Și medicul de familie, pe baza examenului clinic și pe baza comorbidităților și a tuturor informațiilor pe care le are despre pacient, poate decide dacă acel pacient se poate trata în continuare la domiciliu sau este nevoie de trimitere către camera de gardă a unui spital”, a explicat doctorul Apostolescu.
Rujeola nu mai este o boală eminamente a copilăriei
În cursul acestei săptămâni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport prin care a anunțat o creștere „alarmantă” de aproape 45 de ori a cazurilor de rujeolă în Europa, anul trecut. Nici în România, statisticile nu sunt mai înbucurătoare, ba chiar medicii atrag atenția că aceasta boală eminamentă a copilăriei, se manifestă din ce în ce mai mult la adulți.
„Suntem cu un număr mare de cazuri de rujeolă. Ceea ce este îngrijorător este faptul că rujeola la început să nu mai fie o boală eminamente a copilăriei. Și, din nefericire, au început să fie și mulți adulți cu rujeolă.
În același interval de timp la care făceam referire, în institut s-au internat 18 adulți cu rujeolă, numărul copiilor fiind de trei-patru ori mai mare”.