Sari la conținut

Dr. Cătălin Apostolescu, Institutul „Matei Balș”: „Ne așteptăm din clipă în clipă să se declare EPIDEMIE de GRIPĂ!”

În ultima săptămână, un copil a murit la Institutul de boli infecțioase „Matei Balș” din Capitală, iar camerele de gardă au fost luate cu asalt de bolnavi. Cel mai probabil acesta este motivul real pentru care școlile și grădinițele sunt închise până pe 16 ianuarie

Situația alarmantă în România și mai ales în Capitală. Sunt zeci de mii de cazuri de gripă și viroze, ba chiar este oficial că în București există un focar, dar Ministerul Sănătății nu a luat, deocamdată, nicio măsură și nici n-a declarat epidemia. Potrivit ultimei raportări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor, realizată pe intervalul 26 decembrie 2016 – 1 ianuarie 2017, „activitatea gripală a evoluat cu intensitate medie, în focare locale (municipiul București) și cu cazuri sporadice în unele județe. La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 64.572, cu 15,2% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (56.024) și cu 1,7% mai mare comparativ cu cel înregistrat în săptămâna anterioara (63.466)”. Dintre numărul total, 152 de cazuri (cele mai multe – 67 – în București) au fost de gripă de Tip A și patru de tip B.

Un copil și două femei, uciși de gripă

În intervalul menționat, două persoane au decedat, ambele având și alte afecțiuni, care le-au fost agravate de virus gripal tip A, subtip H3N2. Este vorba de o femeie de 37 de ani din Galați și o bătrână de 80 de ani din Dâmbovița. Săptămâna aceasta însă, un copil a murit la Institutul „Matei Balș” din Capitală, având confirmată infecția.

 100 de cazuri pe tură!

„Da, am avut un copil decedat la care era confirmată infecția cu virusul gripal tip A, subtip H3N2. Să știți că noi ne așteptăm din clipă în clipă să se declare epidemie de gripă”, ne-a explicat doctorul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balș”. Continuarea pe EVZ.RO. 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel