Sari la conținut

Dr. Bilic, sfaturi esenţiale privind sănătatea inimii! Combinați alimentele bogate în omega 3 cu fructele și legumele bogate în polifenoli

medic nutriționist
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
dr. Bilic, despre o leguma cu multiple beneficii

„Vreți să protejați buna funcționare a inimii, să fluidizați circulația sângelui, să reduceți trigliceridele și hipertensiunea? Cămbinați aceste alimente, spune dr. Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic, cel mai apreciat medic nutriţionist din România, cunoscută pentru un amestec delicios de sfaturi şi mici secrete de nutriţie şi gastronomie a vorbit recent despre sinergia inimii.

Medicul spune că alimentele bogate în omega 3, fructele și legumele bogate în polifenoli, fluidizați circulația sângelui, să reduceți trigliceridele și hipertensiunea.

Redăm postarea integrală:

Dr. Bilic: „Sinergia inimi: polifenoli + acizi grași omega 3”

„Polifenolii sunt molecule miraculoase cu efect antioxidant prezente în majoritatea fructelor și legumelor. Sinergia dintre acizii grași omega 3 și polifenoli a fost descoperită și demonstrată cu ajutorul regimului mediteranean.

Cei doi compuși neutralizează radicalii liberi responsabili de îmbătrânire și îmbolnăvire. Prezența de polifenoli în faza de digestie a grăsimilor omega 3 le protejează de oxidare și permite trecerea în circulație a unor molecule de acizi grași cu eficiență crescută.

Cum să protejați buna funcționare a inimii

Vreți să protejați buna funcționare a inimii, să fluidizați circulația sângelui, să reduceți nivelul de trigliceride și hipertensiunea? Combinați alimentele bogate în omega 3 (pește gras, ouă) cu fructele și legumele bogate în polifenoli (nuci, semințe de in, spanac, avocado, mere, struguri)”, a scris medicul pe Instagram.

Recent, Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit la un post de radio despre importanța includerii peștelui în alimentație.

„Numim carne orice țesut muscular care are origine animală, deci ar trebui peștele să intre în aceeași categorie. Nu mai zic de fructele de mare, care în anumite accepțiuni ar trebui permise în post. Cert este că până și fructele de mare sunt considerate diferite, nutrițional ele fac parte din aceași clasă de alimente. (…) Rația de proteine recomandată ar fi de un gram de proteine la kilogram/zi. (…) La pește avem 20-25% cantitate de proteine, proteină de calitatea întâi. (…) Peștele este chiar mai ușor de digerat și nu pică așa de greu pentru că are mai puțin colagen și elastină, deci are niște proteine foarte ușor de digerat”, spune medicul.

Pe lângă proteinele ușor de digerat, peștele mai conține și Omega 3, grăsimi pe care organismul nostru nu le poate produce. Un pește mic, precum sardina, este mai bogat în Omega 3 decât un pește mare, precum somonul, mai explică nutriționistul.

„Ce are peștele în plus? Ei bine, are aceste grăsimi monosaturate și polisaturate, cu atât mai mulți prezenți dacă peștele este de apă rece și, culmea, dacă peștele este mic. Sardina este mai bogată în Omega 3 decât somonul. Omega 3 vine din iarbă și din alge, deci peștele mic care mănâncă alge este mai bogat în Omega 3 decât peștele mare care are nevoie de pești mici ca să strângă o concentrație de Omega 3. Grăsimile acestea extrem de valoroase, Omega 3 este cel mai bun agent antiinflamator și face bine de la creier până la piele și sinteza de hormoni, apropo de adolescențși și copii care au nevoie de grăsime pentru a sintetiza hormonii”, conchide dr. Bilic.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mihaela Bilic (@doctorbilic)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel