Din cuprinsul articolului
Dr. Mihaela Bilic, cunoscut medic nutriționist, a explicat în emisiunea ”Doctor de bine” cum fructele poat duce la creșterea de trigliceride din sânge care favorizează intoleranță, dar și o creștere bruscă în greutate.
„Ei bine, multe persoane suferă de un sindrom de malabsorbție al fructozei, care se manifestă prin probleme digestive, balonare, diaree etc.
Foarte rar este vorba de o problemă severă sau o boală congenitală. Cel mai frecvent intoleranța apare ca urmare a unui exces de fructoză în alimentație.
Corpul nostru nu a fost proiectat să metabolizeze atât de multă fructoză. Natura nu s-a gândit că vom consuma fructe din belșug în fiecare zi.
Zahărul din fructe este procesat exclusiv în ficat și dacă depășim un aport de 50g/zi riscăm un dezechilibru metabolic cu apariția depozitelor de grăsime pe abdomen și un nivel crescut de trigliceride în ficat.
Cât despre fructe, să le consumăm proaspete, mestecate cu tot cu pulpă, nu transformate în suc – în felul acesta fructoza se absoarbe treptat și în cantitate mai mică.
Cea mai mare cantitate de fructoză o găsim în sucuri, indiferent că este vorba de fresh, sucuri naturale sau carbogazoase. Fructele campioane la conținutul de fructoză sunt cireșele, pepenii și strugurii”, mai spune celebrul medic.
Fructoza îngrașă mai tare decât caloriile pe care le conține
„Deși are tot 4 cal/g precum proteinele din carne și amidonul din făinoase, fructoza îngrașă mai tare decât caloriile pe care le conține. Nu putem folosi fructoza ca energie pentru mișcare. Ea este materie primă pentru îngrășare.
Fructele nu sunt un aliment de bază, ci un desert natural și sănătos. Să mănâncă cu moderație pentru plăcerea gustului.
Dacă vreți un aport de vitamine, minerale și fibre atunci consumați legume. Nu îngrașă și nu conțin fructoză”, a explicat dr. Mihaela Bilic pentru sursa citată.
Vitaminele și mineralele sunt la fel de esențiale pentru viață precum aerul și apa. Pe lângă faptul că mențin un corp sănătos și funcțional, protejează de numeroase boli. Vitaminele și mineralele sunt însă destul de diferite.
Site-ul Harvard Medical School arată de ce sunt esențiale pentru organism vitaminele și mineralele și de unde le putem obține, din alimentație.
Vitaminele sunt solubile în apă și solubile în grăsimi. Iată care sunt acestea
Vitaminele sunt împărțite în două categorii: solubile în apă – ceea ce înseamnă că organismul elimină ceea ce nu absoarbe – și solubile în grăsimi, unde cantitățile rămase sunt stocate în ficat și țesuturile adipoase, ca rezerve. Vitaminele solubile în apă sunt cele opt vitamine B (B-1, B-2, B-3, B-5, B-6, B-7, B-9 și B-12) și vitamina C. Vitaminele solubile în grăsimi sunt A, D, E și K.
Care sunt cele două grupe de minerale
Și mineralele sunt împărțite în două grupe: minerale esențiale și oligoelemente.
Cea mai bună abordare pentru a vă asigura că obțineți o varietate de vitamine și minerale, în cantitățile adecvate, este prin adoptare unei diete sănătoase.
Acest lucru implică accentul pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și leguminoase, proteine cu conținut scăzut de grăsimi și produse lactate.
Iată câteva dintre cele mai bune alimente în ceea ce privește conținutul de vitamine și minerale, conform Școlii de Medicină Harvard.
Surse de vitamine
Solubile în apă:
Solubile în grăsime:
Minerale
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…
Răspunsurile pe care le așteaptă ROMÂNIA! Exit poll alegeri prezidențiale 2024. Cine merge în turul…