Sari la conținut

Dr. Bilic: Există alimente anti-foame

Mihaela Bilic
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Medic, despre rolul grasimii

Un medic român a împărtășit alimentele cheie despre care spune că nu pun în primejdie silueta. Într-o postare publicată pe Facebook, medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.

Dr. Bilic: Există alimente anti-foame

„Vi s-a întâmplat vreodată să aveți o foame de lup și să simțiți că ați putea mânca tot frigiderul? Ca să ne păcălim instinctele trebuie să alegem alimentele cu putere sațiogenă crescută, care ne satură cu puține calorii.

 Senzația de sațietate apare la 2 categorii de nutrienți: fibrele care au volum mare și dau efect de stomac plin și proteinele care sunt greu de digerat/metabolizat. La polul opus sunt alimentele cu volum mic și conținut caloric crescut, precum brânzeturi, mezeluri, alune și migdale, produse de ronțăit dulci sau sărate. Chiar dacă ni se pare că am mâncat puțin, nu ne săturăm și ne îngrășăm”, explică medicul.

Printre alimente care au un aport caloric redus se numără și oul fiert, care are  „cea mai mare putere sațiogenă pentru numai 80 cal”, potrivit medicului.

Dr. Bilic: „Stă în stomac de două ori mai mult timp”

„Urmează apoi carnea, indiferent de culoare și de animalul de la care provine. Proteinele din carne au calorii negative, țin de foame multe ore iar organismul cheltuiește energie pentru metabolizarea lor. Deci carnea nu îngrașă, ci mai degrabă ajută la slăbit.

Peștele în general și peștele gras în special intră tot la categoria proteine cu efect sațiogen. În plus avem și efectul antiinflamator produs de acizii grași omega 3. Cât despre proteinele de origine vegetală, aveți încredere în leguminoasele de tip fasole boabe, mazăre, linte, năut.

Din categoria făinoase, pastele fierte al dente și cartofii în coajă sunt produsele care ne satură fără să ne pună în pericol silueta. Nu gătiți pastele până s-au înmuiat de tot, iar cartofii și orezul consumați-le după ce s-au răcit. O parte din amidon nu se mai absoarbe, deci umplem burta eficient cu mai puține calorii. Și pâinea integrală bogată în tărâțe este de preferat variantei albe și pufoase. De data asta conținutul mare de fibre blochează o parte din amidon, indicele glicemic scade iar senzația de sațietate crește.

Deși conține peste 90% apă, supa și ciorba ne satură cu puține calorii. Se numește paradoxul ciorbei și s-a dovedit că stă în stomac de două ori mai mult timp decât un felul doi. Așa că nu ezitați să începeți masa o supă, dacă vreți să umpleți stomacul repede”, a mai adăugat Mihaela Bilic.

Medicul recomandă consumul de fructe bogate în pectină

„Meniul nostru sățios trebuie să conțină și un desert. Fructele bogate în pectină precum merele, perele, gutuile și caisele au avantajul că satură rapid. Pectina este o fibră solubilă care se umflă în contact cu apa, scade absorbția de zahăr din intestin și crește senzația de sațietate

Credeați că am uitat de gustări? Ei bine, avem soluții și pentru asta! Morcovul este leguma ideală când vrem să umplem stomacul cu ceva de ronțăit. Iar dacă preferați gustul sărat, porumbul expandat cu aer este prietenul vostru, adică popcorn și pufuleți. Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”, a mai precizat medicul nutriționist.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel