Sari la conținut

Dr. Bilic dezvăluie un truc simplu care te scapă de balonare: Aportul de fibre stimulează contracția intestinului

Dr. Bilic
Sursă foto: facebook/mihaelabilic
Mihaela Bilic

Din cuprinsul articolului

Dr. Bilic dezvăluie un truc simplu care te scapă de balonare. Există mai multe cauze care pot duce la apariția balonării. Balonarease caracterizează printr-o senzație de plenitudine în abdomen, pe care oamenii o descriu adesea drept „plină” și poate fi însoțită de volum abdominal crescut.

Acest simptom are adesea un impact negativ semnificativ asupra calității vieții, motiv pentru care pacienții își vizitează frecvent medicul.

paine prajita
Sursa foto: arhivă doctorulzilei.ro

Trucul simplu care te scapă de balonare

În acest context, dr. Mihaela Bilic a explicat ce poți face ca să reduci balonarea. Metoda este simplă și se poate face la orice masă.

Redăm integral postarea medicului:

„Pâine proaspătă sau prăjită?
Îngrașă la fel, balonează diferit!
Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe. Ce este diferit între sortimente?

Dr. Mihaela Bilic: „Aportul de fibre stimulează contracția intestinului”

Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.

Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale. Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale.

Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.

Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat.

P. S. Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, scrie medicul pe un cont de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel