Sari la conținut

Dr. Bilic, despre un preparat din meniul de SĂRBĂTORI. Nu se depune în grăsime

Din cuprinsul articolului

Pe masa de Crăciun a românilor predomină preparatele tradiționale din carnea de porc. De la cârnaţi, lebăr, caltaboş, tobă, şorici, până la friptură. În acest context, mulți dintre noi ne trezim cu câteva kilograme în plus, care sunt greu de dat jos. Dr. Mihaela Bilic a venit cu sfaturi utile care te vor ajuta să-ți menține greutatea, înainte și după Sărbători.

„Preparată la cuptor sau la grătar, de porc sau de curcan, consumată caldă său rece, simplă, cu garnitură sau doar cu murături, friptura vă scoate din impas.

Nu toate bucățile de carne sunt la fel, cu cât friptura e mai grasă și mai împănată, cu atât are mai multe calorii. Și la capitolul conținut de fier lucrurile diferă, carnea mai închisă la culoare e mai bogată în fier. Pulpele de pui și de curcan au de 4 ori mai mult fier decât pieptul!”, explică medicul nutriționist la „Doctor de bine”.

Driptura este greu de digerat

„Frăgezimea și gustul fripturii sunt influențate de gătit. Evitați să țineți carnea pe grătar până e bine făcută, la căldură proteinele se coagulează și se întăresc, iar friptura va fi greu de digerat. Conținutul de fier nu se modifică prin gătit, e același indiferent dacă friptura e în sânge sau bine făcută.

Cât despre grăsime, cea mai mare parte se topește la încălzire și se scurge în tavă. De reținut: Carnea gătită sau afumată are mai puțină grăsime decât carnea proaspătă. Și dacă o prăjim în ulei, carnea nu absoarbe grăsime, uleiul nu se poate infiltra printre fibrele cărnii.

În funcție de gradul de împănare, caloriile din carne variază între 130cal/100g pentru pieptul de curcan și mușchiulețul de porc, până la 250cal/100g pentru ceafă și costiță. La pui și curcan îndepărtați pielea după gătit, conține multă grăsime”.

Cu ce se combină carnea? Care e porția corectă? Dacă nu ești la dietă, care se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă, alături de o salată sau o porție de murături. Iar dacă nu vrei să te îngrași, medicul spune că în farfurie rămâne doar carnea și salată, făinoasele dispar, explică dr. Bilic.

„În carne avem 20-30% proteine, 5-20% grăsime și nici un strop de fibre sau carbohidrați. Într-un meniu echilibrat, carnea se asociază cu o garnitură de tipul cartofi, orez, pâine sau mămăligă, alături de o salată sau o porție de murături.

Dacă sunteți la cură de slăbire, în farfurie rămâne doar carnea și salată, făinoasele dispar! Proteine cu legume este rețeta perfectă dacă vrem să mâncăm pe săturate și să nu ne îngrășăm. Această asociere e valabilă și pentru masa de seară, chiar dacă a trecut de ora 6, proteinele din carne nu pot fi transformate în grăsime de depozit”, potrivit stirileprotv.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel