Din cuprinsul articolului
În postul Crăciunului este foarte important să acordăm o importanță deosebită alimentației. În acest context, dr. Mihaela Bilic a făcut câteva precizări esențiale legate de felul în care să mâncăm în post. Medicul specialist dezvăluie detalii importante despre unul dintre cele mai populare alimente.
Potrivit medicului, reducerea cantității de ulei presupune eliminarea anumitor mâncăruri gustoase de post precum zacusca sau pateul vegetal.
Dr. Bilic: Pe lângă produsele de origine animală trebuie obligatoriu să renunțăm și la ulei
„Nu știu dacă au fost nutriționiști de față atunci când s-au pus bazele religiei, însă limitarea consumului de ulei este mai importantă decât eliminarea oului și produselor lactate. Când vrem să-i dăm o pauză ficatului și metabolismului de la munca grea de digestie din fiecare zi, pe lângă produsele de origine animală trebuie obligatoriu să renunțăm și la ulei, indiferent dacă e de floarea soarelui sau de măsline”, spune medicul nutriționist.
„Dacă aveți curiozitatea să vedeți cât de rare sunt dezlegările la ulei și vin din timpul postului veți fi uimiți. Este de asemenea interesant că uleiul și vinul au fost puse în aceeași categorie, a plăcerilor alimentare ce trebuie limitate.
Dacă analizăm puțin, vedem că prin eliminarea uleiului dispar din meniul de post toate mâncărurile gustoase: zacuscă, salată de vinete și humus, pateu vegetal, cartofi prăjiți, șnițel de soia, produse de patiserie și de cofetărie (pentru că margarina tot ulei este)”, conchide Mihaela Bilic, în urmă cu ceva vreme, potrivit Click.
Într-o postare pe un cont de socializare, dr. Bilic recomandă alte alimente și mâncăruri pe care le putem consuma în perioada postului.
„Ce mai rămâne? Greu de zis: ciorbe și mâncăruri de legume (gătite fară ulei!), făinoase, cartofi, pâine, mămăliga, toate leguminoasele boabe (fasole, mazăre, linte, soia, năut). Atenție și la salate, fără ulei nu se prea poate, iar semințele și oleaginoasele (nuci, alune, migdale) au 40% ulei.
Departe de mine dorința de a fi cârcotașă, dar decât să ținem post mâncând pe săturate alimente bogate în ulei, mai bine nu ținem deloc. Postul nu face bine și nu ajută organismul decât atunci când presupune mâncare puțină și dietetică, adică fără grăsime.
Postul înseamnă să nu te saturi, să simți lipsa, să te confrunți cu foamea. Asta e esența, simbolul, scopul. Și da, există un rău mai mare decât uleiul, pe care religia nu l-a luat în calcul pentru că nu exista: grăsimea vegetală de palmier și de cocos”, a mai scris Mihaela Bilic, pe Facebook.