Din cuprinsul articolului
În emisiunea Doctor de bine, de la PRO TV, dr. Mihaela Bilic explică de ce curele de slăbire repetate încetinesc metabolismul. Medicul mai spune că un aport alimentar sub 1000 cal/zi duce la slăbit, însă există riscul ca metabolismul să fie redus cu 30-50%.

„M-am îngrășat, am slăbit, iar m-am îngrășat, iar am slăbit. E calea sigură de a pierde prețioasa masă musculară. Ce rezultă? Kilogramele în plus apar și mai ușor.
Nu, nu e păcăleală de 1 aprilie: curele de slăbire repetate încetinesc metabolismul!
Diferența dintre un slăbănog și o persoană plinuță nu stă în cantitatea de alimente consumate, ci depinde de modul în care organismul procesează caloriile.
Nu ne naștem egali și nu puteam explica de ce unul este cheltuitor sau econom, de ce unii se îngrașă iar alții își mențin siluetă cu aceeași cantitate de mâncare.
Paradoxal, cu cât mâncăm mai puțin, cu atât corpul nostru va învăța să cheltuiască mai puțin. Iar scăderea cheltuielilor metabolice din timpul dietelor nu este urmată de revenirea la normal a arderilor”, spune medicul.
Dr. Bilic: Reîngrășarea se face 100% cu grăsime
„Un aport alimentar sub 1000 cal/zi duce la slăbit, însă există riscul ca metabolismul să fie redus cu 30-50%.
Cura de slăbire cu aport mic de calorii are inițial rezultate, însă după un timp același aport mic de calorii va fi necesar doar pentru menținere, nu pentru slăbit!
Când slăbim pierderea kilogramelor se face atât din țesutul adipos cât și din țesutul muscular; reîngrășarea se face 100% cu grăsime.
După câteva episoade de slăbit-îngrășat, chiar dacă avem același număr de kilograme pe cântar, compoziția corporală se modifică în rău: cantitatea de grăsime din organism va fi mai mare, iar metabolismul va fi încetinit corespunzător.
Ceea ce mâncăm influențează rata metabolică- anumiți nutrienți sunt mai ușor de digerat, absorbit și transformat în grăsime de depozit”.
Mai mult, „proteinele din carne, pește și ouă se digeră cel mai greu, pentru procesarea lor organismul cheltuiește cu 25% mai multă energie. Proteinele au calorii negative, ajută la slăbit și intensifică arderile metabolice.
Grăsimile alimentare sunt concentrate în calorii și nu necesită transformări majore; ele trec rapid în țesutul adipos și sunt depozitate cu consum energetic minim (doar 3%).
Carbohidrații din zahăr și făinoase determină o creștere de numai 5-9% a ratei metabolice. În plus stimulează secreția de insulină, hormonul care transformă caloriile în grăsime”, explică medicul.
Ce obiceiuri alimentare pot stimula metabolismul?
„Consumați alimente și băuturi calde sau reci, aducerea lor la temperatura corpului se face cu consum energetic; consumați proteine la fiecare masă ca să puneți metabolismul la treabă; evitați combinația făinoase-grăsime (pizza, sendvișuri, paste) sunt ușor de transformat în grăsime de depozit; folosiți condimente- tot ce este iute și picant accelerează metabolismul; beți cafea, cafeina stimulează digestia, circulația și respirația, inhibă apetitul și accelerează metabolismul;
Alegeți varianta de cereale integrale și consumați fructele cu tot cu coajă, au indice glicemic mic și risc de îngrășare scăzut; evitați consumul de carbohidrați după ora 6, spre seară rata metabolismului scade; consumați fructe de mare bogate în iod, zinc, seleniu și crom, minerale esențiale pentru sinteza de hormoni tiroidieni care accelerează arderile; evitați excesul de legume crucifere (varză, conopidă, broccoli), încetinesc activitatea tiroidei; împărțiți cantitatea de mâncare în mese mici și dese, efortul de digestie se face cu consum caloric și 3 mese/zi sunt de preferat în loc de o masă unică”, conchide dr. Bilic, potrivit sursei citate.