Sari la conținut

Dr. Bilic: Ce variantă de carne alegem. Ce să EVITĂM

Foto: Journal of the American Geriatrics Society
Cei cu demență nu pot trece acest test simplu care implică desenarea unui ceas analog
Dr. Bilic: Ce variantă de carne alegem. Ce să EVITĂM și din ce motive. Ce facem când vine vorba de sosuri și cât de recomandate sunt mai ales în vacanță, când tentațiile sunt peste tot. 
Este perioada vacanțelor, sunt tot felul de evenimente și festivaluri mult așteptate de publicul de toate vârstele, tentații alimentare sunt la tot pasul.
Dar ce alegem?
Alimentele de  tip fast food vin la pachet cu mai mult decât satisfacerea imediată a unei pofte sau a senzației de foame.
Doctorul Mihaela Bilic spune că cea mai mare problemă o reprezintă sosurile care sunt puse în carnea tocată din gustoșii burgeri.
„Când vine vorba de carne, alegeți varianta NEtocată🥩🍖🍗Festival la mal de mare cu muzică și mâncare. Ce variantă poți să alegi? Burgers, șaorma sau pizza, adică pâine cu carne și legume…nimic rău până aici🤓
Și ca o iubitoare de porc ce sunt, m-am oprit la sandvișul “pulled pork”. După capul meu asta însemna carne de porc gătită îndelungat, curățită de pe oase și apoi mărunțită. Un singur element n-am luat în calcul și el face toată diferența: sosul😱😂
Urmărind cum este pregătită carnea pentru umplutură, am fost uimită să văd că în ea să pun nu doar condimente, ci și un sos brun, cu siguranță delicios.
Dacă până acum la shaorma și Burger știam să cer varianta fără sos, la porcul mărunțit nu m-am gândit că e cazul🤨”, a scris medicul nutriționist pe pagina sa de Facebook.

Sosurile dublează caloriile din carne

Potrivit medicului nutriționist, sosurile conțin grăsime și zahăr, dar nu numai atât. Pentru a avea acel gust atât de apreciat de multă lume, acestea au tot felul de adaosuri nu tocmai sănătoase.

„Care e beleaua cu sosurile? În primul rând conțin grăsime și mult zahăr, care dublează numărul de calorii din carne.
Apoi sunt pline de E-uri, potențiatori de gust, emulgatori și stabilizatori-majoritatea sosurilor vin la bidon, nu mai face nimeni maioneză și sos de usturoi din ingrediente banale, totul e semipreparat😳
Unde e problema? În primul rând la nivel de percepție: tu crezi că ai mâncat o bucată de carne, când de fapt e vorba de un amestec de proteine, glucide și grăsimi deloc echilibrat.
Sosul e o capcană pentru cei care vor să țină dietă proteică, dieta Keto sau vor să evite zahărul și glutenul. În sos ai zahăr și amidon modificat, plus o serie de grăsimi vegetale mai puțin sănătoase.

Gustul ne este păcălit de aromele artificiale

Și gustul îți este păcălit, carnea va fi delicioasă din cauza aromelor artificiale plus sare din belșug.
Iar cei mai păcătoși sunt emulgatorii care mențin consistența onctuoasă și care e demonstrat că afectează permeabilitatea intestinului și produc inflamație.
Când vine vorba de carne, tot ce este tocat, mărunțit și transformat într-o pastă poate ascunde ingrediente nedorite.
De la mezeluri la preparate de bază, alegeți varianta care încă păstrează forma naturală a cărnii, așa cum provine ea de la animal.
Mai bine pastramă și mușchi afumat decât salam și parizer, mai bine friptură sau frigărui decât chiftea, semipreparate pane sau șaorma. Tot ce este tocat înseamnă un adaos mare de grăsime, care are rolul să lege compoziția, dar și amidon și zahăr care dau consistență și gust.
Carnea este un aliment nobil, merită efortul să o mestecați chiar voi, nu să o luați mărunțită de alții”, a mai scris medicul nutriționist pe pagina sa de socializare.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel