Din cuprinsul articolului
Dr. Bilic, despre un aliment benefic pentru sănătate. Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de toți credincioșii ține 40 de zile și nu este foarte aspru, din punct de vedere alimentar.
Postul înseamnă renunțarea la carne, brânză, ouă. Mai mult, postul este un exercițiu de voință dacă vrem să fim mai spirituali.
„Cea mai mare putere satiogena o au proteinele, iar in post nu avem proteine pure. Cand mancam un ou sau o bucata de carne, avem numai proteine, niciun gram de carbohidrati, insa cand postim, proteine vegetale gasim doar in leguminoase: fasole, mazare, linte, naut, soia. Din pacate, acestea vin la pachet cu carbohidratii, adica avem undeva intre 10-20 la suta proteine, dar avem si carbohidrati. Puterea lor satiogena este mai mica, asa ca avem tendinta sa punem si niste paine langa”, a explicat medicul nutritionist Mihaela Bilic.
Esența Postului se poate pierde foarte ușor
Din nefericire, în timpul postului ave tendința să mâncăm mai mult, mai multe alimente cu carbohidrați. Dr. Bilic spune că Postul trebuie să fie un exercițiu de voință și să trecem plăcerile vieții pe un loc secundar.
„Bucatica de carne, peste sau branza altfel satura, dar Postul trebuie sa fie un exercitiu de vointa si esenta lui este disconfortul si foamea, trebuie sa fie un fel de incercare, de intoarcere la sine si de trecere a placerilor vietii pe planul doi. Daca vrem sa postim si sa fim satui, pierdem esenta Postului”, a adaugat. Dr. Mihaela Bilic.
Așadar, alimentul benefic pentru Post este ciorba care este, de departe, alimentul ideal și în post și în slăbit, spune dr. Bilic.
„Foarte multă lume ține post demonstrativ sau ca să slăbească, lucru care e profund greșit. Eu aș spune să ne întoarcem la ciorbă care este, de departe, alimentul ideal și în post și în slăbit. Este cel mai bogat în apă, avem câteva bucățele de orez sau cartof dar faptul că e diluat în multă apă umple stomacul și e sățios și spornic. Putem mânca liniștiți ciorbă și ghiveci călugăresc. Dacă mâncăm, în schimb, zacusă sau tot felul de lucruri care se mănâncă și pe pâine, e greu să nu te îngași”, a mai spus dr. Bilic.
În timpul Postului, o altă greșeală pe care o facem mulți dintre noi e să mâncăm foarte multă pâine, iar excesul de carbohidrați îngrașă, indiferent dacă vorbim de pâine integrală sau de mămăligă. Așa că cel mai bine e să ții cont de cantitate și să alegi varianta care îți place la gust.
„Dacă vei mânca pâine neagră crezând că îngrașă mai puțin, vei avea tenința să mănânci mai mult și mai trebuie luată în calcul și densitatea calorică. Cu cât un aliment este mai pufos și mai umflat cu aer sau cu apă, e mai sărac în calorii. De exemplu, o chiflă de pâine albă are undeva la 20 de grame, o chiflă de graham sau de făină integrală este câteodată dublă ca greutate. Ambele tipuri de făină au același număr de calorii și atunci nu vei realiza că mănânci 40 sau 50 de pâine”, conchide nutriționistul.