În ultimii ani stomatologia a avansat enorm. Tot mai mulți oameni apelează la implanturi pentru înlocuirea dinților pierduți.
Despre beneficiile implanturilor dar mai ales despre pașii care duc la succesul sau eșecul unui implant, a explicat pentru Doctorul Zilei, dr. Augustin Șerban, medic stomatolog cu competență în implantologie orală, de la Dent All Fine.
Ce pași trebuie să urmeze un stomatolog ca să fie și implantolog. În ultimii ani, implanturile au luat avânt. Sunt ele soluția ideală?
În România nu există specialitatea implantologie dentară. Există chirurgie orală, însă nu există o reglementare care să spună că doar chirurgii pot să insereze implanturi. Orice stomatolog care are aviz de liberă practică are dreptul să insereze implanturi. Dar asta e doar primul pas. Așa cum, dacă ai permis de conducere înseamnă că ai voie să conduci. Dar nu și că ești un șofer bun. Licența de medic e baza de la care poți să construiești. Sigur, tehnicile chirurgicale mai complexe ar trebui rezervate chirurgilor care au specialitatea în domeniu.
Trebuie să înveți, să faci cursuri, corect?
Dacă vrei să fii bun, da. Cu siguranță!
Înveți în România? Sau în Europa?
Stomatologia din România s-a ridicat enorm. În București și în centrele mari ale țării avem o stomatologie de nivel internațional. Sunt mulți medici apreciați la nivel internațional, care oferă cursuri de bună calitate. Sigur, sunt somități în lume care nu au egal și este firesc să te duci la ei să înveți.
Ce trebuie să știe pacientul atunci când trebuie să aleagă între un implant și o lucrare proteică?
Pacientul trebuie să-și găsească un medic în care să aibă încredere. Să discute care sunt opțiunile de tratament. Uneori, o lucrare protetică clasică e mai bună, e prima opțiune și nu implantul. Implantul nu e un scop, e un mijloc de a atinge un scop. Scopul final e ca fiecare pacient să aibă o dantură completă. Dar și sănătoasă, funcțională, durabilă și frumoasă. Dacă pentru acest scop folosim sau nu implantul este un detaliu! Deși azi implanturile sunt la modă, eu am avut cazuri în care am recomandat implantul ca a doua sau a treia opțiune.
Ce factori conduc la un implant funcțional, pentru cât mai mulți ani?
Spun fiecărui pacient că succesul unui implant nu e doar treaba medicului, a pacientului sau a producătorului de implanturi. Ca să aibă succes un implant trebuie să se întâlnească într-un mod fericit medicul cu echipa din spatele său, pacientul cu aportul pe care și-l aduce și desigur, trebuie să fie și un produs de calitate. Un produs care să se preteze foarte bine la situația particulară a unui pacient.
Implanturile sunt de foarte multe tipuri. Nu există un singur tip de implant care să se potrivească pentru orice situație. Acesta e și motivul pentru care într-un cabinet există 2-3 tipuri de implanturi diferite. Chiar și la același pacient se pot folosi implanturi diferite, în zone diferite din cavitatea orală. Și pacientul va trebuie să-și aducă aportul la succesul unui implant. El trebuie să respecte instrucțiunile medicului pre și postoperatoric. Igiena e esențială. Apoi pacientul să vină la control o dată la 6 luni. Controlul să includă o radiografie.
Când apar problemele la implanturi, pacientul știe?
Dacă nu vine la control nu știe. Diferența între dinți și implanturi e că implanturile nu trag semnale de alarmă când apare o problemă. Implantul nu are acel nerv care să doară. Dacă există o problemă pacientul nu observă nimic în stadiile incipiente. Dacă nu vine decât în stadii avansate, când deja au apărut supurații sau implantul se mișcă, ei bine, acel implant e pierdut!
Ce probleme pot să apară?
Deși apar rar, problemele apar. Nu există garanția că un implant va funcționa fără probleme. Cele mai multe sunt de ordin infecțios și pot să apară postoperatoric. De aceea e esențială tehnica chirurgicală. Contează închiderea bună a plăgii, starea de sănătate a organismului care primește implantul. Să fie un sistem imun competent încât să prevină eventualele infecții. Riscul infecțios există oricând, prin așa numitele perimplantite care sunt asimptomatice. Ele apar ca o parodontită lângă implant și evoluează lent. De aceea igienizarea zilnică efectuată acasă, dar și cea din cabinet este esențială.
Respingerea unui implant este adevăr sau mit?
Eu nu am văzut. E un mit care totuși vine dintr-un adevăr. Au existat multe fenomene de respingere în primele etape ale implantologiei. Atunci când se încercau diferite materiale pentru realizarea implanturilor.
Tehnica poziționării implantului ce rol are?
Aceasta e esențială! Un implant nu se plasează oriunde! Este extrem de important ca medicul chirurg să pună implantul unde trebuie. Pe direcția care trebuie. Contează poziționarea lui tridimensională în spațiu. Acesta e momentul care poate să decidă succesul sau eșecul unui implant. Implantul trebuie fixat în așa fel încât dintele să vină fix deasupra lui. Iar forțele transmise dintelui să se ducă în axul implantului, nu în altă direcție.
Nu există o garanție a unui implant?
Nu! Dar există un consens al Congresului Internațional de Implantologie care definește succesul unui implant. Mai exact, dacă după 5 ani de la inserție un implant este funcțional înseamnă că e un succes. Dar asta e o valoare stabilită arbitrar, nu înseamnă că după 5 ani apar probleme.
Avertismente și provocări pentru toate zodiile. Conform astrologilor Cristina Demetrescu, Mihai Voropchievici și Mariana Cojocaru,…
Pensionarii membri ai uniunilor de creație au întâmpinat dificultăți în privința majorării indemnizațiilor din cauza…
După decesul lui Silviu Prigoană, Adriana Bahmuțeanu, mama celor doi copii pe care îi are…
Moartea lui Silviu Prigoană a fost un șoc pentru familia și apropiații săi, generând un…
Luna decembrie aduce vești excelente pentru trei zodii norocoase care vor experimenta câștiguri financiare spectaculoase.…
Horoscop Urania 16-22 noiembrie 2024. Astrologul Urania dezvăluie care sunt zodiile ce vor întâmpina posibile…