Categories: Expertul zilei

Dr. Alin Popescu: E greșit să credem că problema adicțiilor începe și se termină cu drogurile

Medicul sportiv Alin Popescu atrage atenția asupra unei amenințări tot mai vizibile în societatea românească: criza adicțiilor.

Într-un interviu pentru Evenimentul Zilei, dr. Popescu arată că adicțiile rareori apar izolat, iar concentrarea exclusivă pe consumul de droguri ignoră multiplele forme de dependență care afectează sănătatea publică – de la alcool și tutun la zahăr și rețele sociale.

Medicul subliniază nevoia unui plan național unitar, dând ca exemplu modelul francez, unde toate formele de adicție sunt tratate integrat, cu soluții coordonate la nivel de țară. Totodată, el accentuează importanța prevenției și a educației pentru sănătate în combaterea adicțiilor, pledând pentru acces la suport psihologic și programe ce întăresc sănătatea fizică și mentală a românilor.

În interviu, Popescu vorbește și despre rolul crucial al activității fizice în prevenirea bolilor cronice și susține prescrierea efortului fizic în mod similar cu o rețetă, ca măsură de sănătate publică.

Tinerii români, dependenţi de platformele de socializare

Dr Popescu atrage atenţia că, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cel puțin 28% dintre tinerii români cu vârsta între 11 și 15 ani folosesc excesiv platformele de socializare, plasând România pe primul loc în Europa la acest capitol. „Procentul este de trei ori mai mare decât media globală, care este de aproximativ 11%. Deci, din perspectiva sănătății publice, dependențele reprezintă o problemă majoră, fără a fi însă singura.

Cred că viața digitală nu poate fi ignorată, ci trebuie trăită în echilibru cu viața noastră reală. Nimeni nu-și mai poate imagina acum viața profesională sau cea privată fără acces la tehnologie.

Problema apare atunci când viața online ajunge să pericliteze viața din afara ecranelor. De exemplu, dacă lăsăm copilul să se joace doar online, riscăm să-l transformăm într-un copil nefericit, lipsit de răbdare, care poate deveni supraponderal și va necesita ulterior intervenția medicilor și psihologilor. Toate acestea pot fi prevenite prin educație”, explică specialistul.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„E rar să găsești pe cineva care are o singură formă de adicție”

Referindu-se la pericolul adicţiilor, dr Alin Popescu semnalează faptul că aceste nu vin singure:E rar să găsești pe cineva care are o singură formă de adicție – de multe ori, alcoolul vine la pachet cu fumatul, sau cu dependența de jocuri de noroc și chiar rețele sociale. Toate se leagă între ele, și exact asta face ca problema să fie și mai periculoasă.

De aceea vreau să atrag atenția că România are nevoie urgentă de un plan unitar, integrat, care să ia în considerare întreaga gamă de adicții, nu doar drogurile. Vorbim de o realitate care nu mai poate fi ignorată, o criză complexă unde adicțiile se întrepătrund și ne afectează ca societate.

O abordare completă, sistematică, ne-ar ajuta să vedem toate conexiunile și să creăm politici eficiente, care să nu rateze nicio fațetă a problemei. Și nu trebuie să inventăm noi roata. Să ne uităm, de exemplu, la Franța. Acolo există deja o strategie de țară, un program care privește tabloul larg al adicțiilor și le caută rezolvări pe toate paliere, neignorând faptul că ele sunt și corelate.

Recent Posts

De ce te trezești la 3 dimineața? Plus metoda simplă care te ajută să adormi instantaneu

De ce te trezești la 3 dimineața? Îți este cunoscută senzația de a privi în…

29 de minute ago

Horoscop 25 noiembrie – 1 decembrie. Câștiguri finaciare majore pentru o zodie

Horoscop 25 noiembrie - 1 decembrie. În ultima săptămână din noiembrie, astrele se aliniază pentru…

o oră ago

Studiu Burnout – Femeile din România sunt mult mai epuizate la locul de muncă decât bărbații

Burnout-ul, o problemă tot mai frecventă în rândul angajaților români, afectează în special femeile, potrivit…

2 ore ago

Creșterile de pensii ar putea fi anulate! Decizia crucială a CCR

Creșterile de pensii ar putea fi anulate! O veste cu un impact major asupra pensionarilor…

2 ore ago

666: Ce semnificație are acest număr de temut, potrivit experților în numerologie

Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…

13 ore ago

Semnele care anunță demența încă din tinerețe, confundate cu alte boli

Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…

14 ore ago

Citeste si: