Din cuprinsul articolului
Un sân este alcătuit din trei părți principale: lobuli, canale și țesut conjunctiv. Lobulii sunt glandele care produc lapte. Conductele sunt tuburi care transportă laptele la mamelon. Țesutul conjunctiv (care este format din țesut fibros și gras) înconjoară și ține totul împreună.
Cancerul mamar este o boală în care celulele din sân cresc fără control. Există diferite tipuri de cancer de sân. Tipul de cancer de sân depinde de celulele din sân care se transformă în cancer.
Majoritatea cancerelor de sân încep în canale sau lobuli. Cancerul de sân se poate răspândi în afara sânului prin vasele de sânge și vasele limfatice. Când cancerul de sân se răspândește în alte părți ale corpului, se spune că a metastazat.
Sprijinul substanțial pentru conștientizarea cancerului de sân și finanțarea cercetării au contribuit la crearea unor progrese în diagnosticarea și tratamentul cancerului de sân. Ratele de supraviețuire a cancerului de sân au crescut, iar numărul deceselor asociate cu această boală este în scădere constantă, în mare parte din cauza unor factori precum detectarea precoce, o nouă abordare personalizată a tratamentului și o mai bună înțelegere a bolii.
Simptomele cancerului la sân
„Cel mai frecvent prim simptom al cancerului de san este aparitia unei tumori nedureroase la nivelul sanului, dar boala poate debuta cu fenomene inflamatorii (roseata, caldura, edem, durere la nivelul sanului), scurgere mamelonara, modificari ale tegumentelor si areolei, aparitia unei modificari la nivel axilar.
De cele mai multe ori, durerea la nivelul sanului, care alarmeaza pacientele si le face sa ajunga la medic, nu este un simptom al cancerului de san; in cancer, durerea apare doar atunci cand boala este in stadiu avansat. De obicei durerea este o alarma falsa, de aceea medicul recomanda investigatiile necesare si controalele ulterioare,” a mentionat prof. dr. Alexandru Blidaru.
De asemenea, medicul a precizat ca, in practica medicala, la consultatii, se intalneste frecvent cu doua tipuri de paciente: „cele speriate, care au dureri la nivelul sanului, dar care nu au nimic de fapt, si cele la care se detecteaza prezenta unei tumori care nu este insotita de durere”.
Daca boala este depistata la timp, cand tumora are sub 2 centimetri, in stadiul I, atunci supravietuirea la cinci ani este de peste 95%, iar la zece ani de aproximativ 90%.
Din pacate, in stadiile mai avansate, tumora e nepalpabila si nu e insotita de nicio simptomatologie; ea poate fi detectata numai prin investigatii imagistice (ecografie, mamografie). Astfel se pot pune in evidenta modificari de cativa milimetri care sunt fie cancere putin avansate, fie leziuni care in timp se pot transforma in cancer.
Mergeți la doctor pentru controalele periodice: analizele necesare
„Un control medical periodic pentru femeile peste 25 de ani este reprezentat de ecografie mamară și de mamografie la femeile de peste 40-45 de ani. În plus periodic trebuie efectuate un examen clinic genital și senologic, examenul Babeș Papanicolau, determinarea HPV, o ecografie transvaginală sau abdominală.
Ritmul acestor investigații este stabilit de medic în funcție de caracteristicile femeii. Aceste investigații pot descoperi atât cancerul mamar, cât și cancerul colului uterin,cancerul endometrial sau cancerul ovarian în stadii puțin avansate. Sigur că mersul la doctor poate fi stresant.
Uneori e de așteptat, investigațiile produc un oarecare grad de disconfort, chiar durere și poate fi și o doză mică de iradiere. Urmează neliniștea așteptării rezultatelor, eventual analize suplimentare, semne de întrebare și suspiciuni, ajungând până la biopsie.
Dar aceasta este calea cea mai sigură pentru că doar așa se poate preveni apariția unei boli grave și pot fi diagnosticate în stadii incipiente eventuale boli existente.
Diagnosticul devreme este unul dintre cel mai importanți factori de recâștigare a sănătății”, a explicat renumitul medic oncolog pentru Prof Medica.