Luate ocazional, analgezicele sunt considerate în general sigure. Cu toate acestea, după utilizarea prelungită, este posibil să apară complicații. Potrivit unui corp de cercetare, aspirina administrată în doze mici ar putea dubla riscul de sângerare în tractul gastrointestinal superior.
Aspirina este un jucător cheie printre medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Calmantul este utilizat pe scară largă pentru a reduce durerea moderată, dar utilizarea aspirinei s-a extins recent și la tratamentul afecțiunilor cronice. Dar utilizarea cronică a pilulei nu este lipsită de riscuri. Potrivit unui corp de cercetare, medicamentul ar putea dubla riscul de apariție a sângerării tractului gastro-intestinal superior chiar și la doze mici.
Potrivit WebMD: „Aspirina este folosită pentru a reduce febra și pentru a calma durerea ușoară până la moderată din afecțiuni precum dureri musculare, dureri de dinți, răceală comună și dureri de cap.
De asemenea, poate fi folosită pentru a reduce durerea și umflarea în condiții precum artrita.”
Dar diluantul de sânge ar putea fi recomandat pentru prevenirea primară a atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale.
Cercetările de anul trecut au arătat că medicamentul antiinflamator ar putea reduce riscul de a avea un atac de cord sau un accident vascular cerebral pentru prima dată cu 10% pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 59 de ani.
Medicamentul are un profil bun de siguranță, de unde ubicuitatea sa.
Dar, potrivit unui corp de cercetare, aspirina ar putea aproape dubla riscul de sângerare gastrointestinală superioară „gravă” la persoanele în vârstă.
Andrew T. Chan – director șef al unității de epidemiologie clinică și translațională de epidemiologie a cancerului la Centrul General de Cancer din Massachusetts – și echipa sa au ajuns la concluzia după ce au efectuat un studiu epidemiologic amplu.
Cercetătorul a spus Healio Gastroenterology: „Acest studiu confirmă că în rândul adulților în vârstă, aspirina în doză mică este asociată cu un risc crescut de sângerare gastrointestinală, riscul fiind cel mai mare în rândul celor care fumează și au hipertensiune arterială sau boli de rinichi”.
Pentru studiul lor, cercetătorii au analizat datele a peste 19.114 de pacienți de la Aspree, un studiu care a atribuit 9.525 de pacienți la tratament cu aspirină, în timp ce 9.589 au primit un placebo.
Studiul a identificat vârsta, fumatul, boala cronică de rinichi ca factori de risc pentru sângerarea gastrointestinală superioară.
Riscul de sângerare gastrointestinală inferioară, pe de altă parte, a fost legat de vârstă, fumat și hipertensiune arterială.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…