Laxativ natural și vedeta toamnei. Este fără îndoială un aliment miraculos. Poate fi consumat într-o mulțime de feluri. Este gustos, hrănitor și nu în ultimul rând, decorativ.
Poate reprezenta unul dintre cele mai delicioase deserturi. Cine este acest aliment minune? Dacă nu ați ghicit deja… este vorba despre deliciosul dovleac.
Este suficient să îl spălați, să îl tăiați felii, să-l presărați cu scorțișoară și să îl introduceți la cuptor. Veți obține un desert rapid, ieftin și bun de te lingi pe degete: dovleac copt, deliciul suprem de toamnă.
Dovleacul conține doar 30 de calorii la suta de grame, deci este un aliment bun în cura de slăbire, cu condiţia să îl pregătiţi dietetic.
Pulpa dovleacului are proprietăţi diuretice, laxative şi sedative. Pentru eliminarea retenţiei de apă, tratamentul durează cinci zile şi, în acest interval, trebuie să consumaţi un terci gros de dovleac, preparat din 1,5-2,5 kg de pulpă care se fierbe în lapte. Leacul se poate aromatiza cu cimbru, miere sau cu tarhon.
Pentru combaterea constipaţiei e foarte eficient piureul de dovleac – se folosesc 500 g de pulpă de dovleac care se fierbe în apă, apoi se pasează. În pastă se adaugă o parte din lichidul în care a fiert dovleacul şi se amestecă.
Miezul dovleacului conţine o cantitate mare de vitamine A, C şi E, eficiente în cura de detoxificare a organismului. Pentru eliminarea toxinelor, terapia trebuie urmată timp de 10-12 zile. În această perioadă se bea câte un pahar cu 100 ml de suc de dovleac în combinaţie cu ceai de afin.
Una dintre cele mai răspândite legume, dovleacul este bogat în antioxidanţi şi vitamine. Este sărac în calorii şi conţine vitamina A, flavonoizi polifenolici şi caroten din abundenţă.
Previne cancerul de colon şi reglează glicemia
Dovleacul are un conţinut bogat în fibre alimentare, ce protejează mucoasa colonului, precum şi vitamina A, care oferă o bună protecţie antioxidantă.
Persoanele care suferă de diabet se vor vindeca mult mai repede dacă includ în dietă supe sau mâncăruri cu dovleac crud. Un remediu dovedit pentru reglarea nivelului zahărului în sânge se obţine prin fierberea a 30 g de seminţe curăţate, la foc mic, timp de o oră, în 500 ml de apă. Zeama obţinută se consumă în două etape: prima porţie se bea dimineaţa (pe stomacul gol), iar a doua, seara, înainte de culcare. Tratamentul trebuie urmat câte trei zile pe săptămână, un interval de două luni.