Din cuprinsul articolului
Bogat în vitamine, B9, C, E și K, dar și în minerale, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier, dovleacul este o sursă deloc de neglijat de proteine și fibre. Totodată, reprezintă o sursă excelență de acizi grași esențiali Omega 3 și Omega 6.
Semințele de dovleac, crude, sunt, sunt de asemenea, extrem de sănătoase.
Dovleacul te poate ajuta să slăbești, pentru că este sărac în calorii, favorizează digestia și previne depunerea grăsimilor, datorită unui conținut mic și rar de vitamina T.
În plus, dovleacul stimulează activitatea rinichilor, are acțiuni diuretice și favorizează eliminarea apei în exces din organism.
Este excelent pentru reglarea glicemiei, ține nivelul colesterolului sub control, previne diabetul și afecțiunile inimii. Substanțele active din dovleac îmbunătățesc circulația sangvină periferică și previn agravarea unor afecțiuni cardiovasculare degenerative.
Dovleacul conține o cantitate mare de vitamina A, vitală pentru sănătatea mucoaselor, a ochilor, pielii, părului și unghiilor, 100 de grame acoperind 70% din necesarul zilnic. De asemenea, vitamina A, împreuna cu vitamina E, previne îmbătrânirea pielii și apariția ridurilor.
Dovleacul este un bun remediu în cazul anemiei, dar și în caz de oboseală cronică sau stres.
Are efecte benefice și în caz de insomnie, depresie, nervozitate și anxietate. Acționează la nivel cerebral cu efect antiinflamator, calmant și tonic, calmând migrenele și îmbunătățind memoria.
Dovleacul creste libidoul, reglează nivelele hormonale, calmează durerile menstruale și îmbunătățește fertilitatea în cazul ambelor sexe.
Este totodată recunoscut datorită efector sale antimicotice, anticancerigene, antiseptice și antivirale. Susține sistemul imunitar, combate infecțiile din organism și favorizează regenerarea celulară, în special la nivelul ficatului.
Datorită prezenței unor substanțe chimice naturale unice, dovleacul are proprietăți medicinale de necontestat, fiind confirmate prin numeroase studii bine documentate.
Dovleacul poate fi consumat fiert, la cuptor sau pe grătar. Se poate consumă și crud, însă gustul nu este tolerat de toată lumea.
Prin coacere poate fi un excelent desert ce poate fi consumat cu miere și nucă. Și plăcinta cu dovleac este o bună opțiune, în timp ce dovleacul la grătar poate fi și o garnitură perfectă pentru carnea de vită, curcan sau pui.
Supa-crema de dovleac sau un piureul sunt alternative foarte căutate datorită gustului dulce foarte discret.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…