Din cuprinsul articolului
Tratament vechi pentru cancer. O echipă internațională de cercetători spune că a găsit dovezi că egiptenii antici au efectuat tratamente experimentale sau explorări medicale ale cancerului uman în urmă cu mai bine de 4.000 de ani.
O echipă de la Universitatea din Santiago de Compostela din Spania a examinat două cranii umane din Colecția Duckworth a Universității Cambridge din Marea Britanie. Primul craniu este al unui bărbat între 30 și 35 de ani a trăit între 2687 și 2345 î.Hr. Al doilea, este al unei femei mai în vârstă de 50 de ani, care a trăit între 663 și 343 î.Hr.
„Aceasta este o nouă perspectivă extraordinară în înțelegerea noastră a istoriei medicinei”, a spus Edgard Camarós, paleopatolog la Universitatea din Santiago de Compostela din Spania și autor principal al studiului, care a fost publicat în jurnalul Frontiers in Medicine.
Cercetătorii au observat că bărbatul avea o tumoare și aproximativ 30 de leziuni rotunde mici împrăștiate pe craniul său. Aceștia au fost uimiți să descopere că cineva a tăiat în jurul leziunilor, aparent cu un obiect ascuțit.
„Când am observat pentru prima dată la microscop semnele tăiate, nu ne-a venit să credem ce era în fața noastră”, a spus Tatiana Tondini, cercetător la Universitatea din Tübingen din Germania.
Cancer History Project raportează că cea mai veche descriere a cancerului uman datează din Egipt din jurul anului 3000 î.Hr. Medicul grec Hipocrate (460-370 î.Hr.) i se atribuie primul nume care a numit boala cancer.
Craniul feminin, între timp, a arătat distrucție osoasă de la o tumoare canceroasă și două leziuni vindecate de la răni. Cercetătorii au teoretizat că trauma a provenit dintr-un incident violent cu o armă ascuțită, ceea ce ar fi surprinzător, deoarece majoritatea rănilor cauzate de violență se găsesc la bărbați.
„A fost această femeie implicată în vreun fel de activități de război?” Dacă da, trebuie să regândim rolul femeilor în trecut și modul în care acestea au luat parte activ la conflictele din antichitate”, este mesajul cercetătorilor.
Oamenii de știință au avertizat că, deși spectaculoasă, descoperirea trebuie privită cu reținere, deoarece rămășițele sunt adesea incomplete și nu există istoric medical cunoscut pentru nicio persoană.
Dar sunt optimiști cu privire la ceea ce ar putea însemna această descoperire pentru istoria globală a cancerului.
„Acest studiu contribuie la schimbarea perspectivei și stabilește o bază încurajatoare pentru cercetările viitoare în domeniul paleo-oncologiei, dar vor fi necesare mai multe studii pentru a dezlega modul în care societățile antice s-au confruntat cu cancerul”, a mai spus Camarós.
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…
Ce trebuie să faci în primele 24 de ore de răceală sau gripă. Pentru că…