Sari la conținut

E dovedit științific: obezitatea poate intensifica simptomele menopauzei. De la transpirații nocturne, până la bufeuri

obezitatea
Sursă foto: Getty Images

Obezitatea intensifică simptomele menopauzei. Este dovedit științific faptul că femeile care sunt obeze au o perioadă mai inconfortabilă în timpul menopauzei.

Un studiu brazilian a stabilit că femeile care aveau un indice de masă corporală mai mare au avut mai multe simptome vasomotorii, care sunt cel mai frecvent cunoscute ca transpirații nocturne și bufeuri.

Studiul, publicat în jurnalul Menopause, a analizat date pentru 749 de femei cu vârste cuprinse între 45 și 60 de ani pentru a determina că obezitatea a afectat severitatea bufeurilor.

Aceste efecte secundare ale menopauzei au împiedicat femeile să facă anumite lucruri și le-au scăzut productivitatea.

Obezitatea intensifică simptomele menopauzei. STUDIU

Această nouă cercetare susține teoria termoreglementării, care postulează faptul că, în esență, că grăsimea izolează corpul și ajută la reținerea căldurii, ceea ce perturbă capacitatea organismului de a o distribui. Acesta este ceea ce provoacă bufeurile, potrivit cercetătorilor. Echipa a descoperit, de asemenea, că un IMC ridicat este legat de alte probleme precum durerile articulare și musculare.

„Acest studiu susține studiile anterioare care au descoperit că femeile care sunt mai grase au tendința de a avea mai multe bufeuri, în special în apropierea menopauzei”, spune Dr. JoAnn Pinkerton, directorul executiv al Societății de Menopauză din America de Nord, într-un comunicat de presă.

„În unele studii, dar nu toate, s-a demonstrat că scăderea în greutate și exercițiile fizice reduc bufeurile la femeile care sunt obeze, oferindu-le astfel și mai multe motive pentru a-și crea un stil de viață mai sănătos.”

Menopauza, parte naturală a îmbătrânirii femeilor

Potrivit Clinicii Mayo, menopauza are loc din câteva motive – pe măsură ce îmbătrânești, ovarele încep să producă mai puțini hormoni de reproducere, ceea ce face ca fertilitatea să scadă. Apoi, menstruația se schimbă până când în cele din urmă nu mai aveți cicluri menstruale.

Cu toate acestea, unele femei trec prin menopauză prematur, înainte de vârsta de 40 de ani, deoarece nu produc o cantitate normală de hormoni. Acest lucru se poate datora geneticii sau altor probleme de sănătate.

Femeile care au urmat tratamente pentru cancer pot experimenta menopauza devreme. În urma tratamentului, unele pot prezenta bufeuri, dar efectele pot fi temporare.

Histerectomiile, atunci când uterul este îndepărtat chirurgical, pot provoca și menopauză. Această operație este de obicei efectuată atunci când o femeie a avut probleme cu îngroșarea uterului, dureri pelvine, sângerări anormale, endometrioză, fibrom sau cancer de col uterin, explică WebMD.

Menopauza este inconfortabilă, dar medicamentele nu sunt de obicei necesare. Cu toate acestea, unele femei vor opta pentru diferite tratamente pentru a ajuta cu simptomele.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel