Sari la conținut

Două tipuri de alimente care pot fi fatale pentru ficat

afectiuni ale ficatului
Sursa foto: athiva Doctorul Zilei
Semne ca ai ficatul bolnav

O dietă nesănătoasă va duce mai devreme sau mai târziu la probleme de sănătate pentru oameni, dar, deși consecințele sunt clare, consumul de produse nocive devine din ce în ce mai frecvent. De exemplu, unul dintre organele cele mai afectate este ficatul.

Ficatul este cel mai mare organ din corp și este responsabil pentru a ajuta organismul să digere alimentele, să stocheze energie și să elimine toxinele, potrivit site-ului medical Medline Plus. Acest organ este situat în partea superioară dreaptă a cavității abdominale și se caracterizează prin culoarea brun-roșiatică.

Atunci când funcția hepatică este perturbată din orice motiv, pot apărea boli hepatice, cum ar fi hepatita A, B și C, ficatul gras, ciroza, cancerul hepatic sau boli ereditare, cum ar fi hemocromatoza și boala Wilson.

În general, simptomele cauzate de aceste afecțiuni pot varia de la o afecțiune la alta, dar cea mai frecventă simptomatologie este reprezentată de umflarea abdomenului, vânătăi la nivelul picioarelor, modificarea culorii scaunelor și a urinei, precum și culoarea gălbuie a ochilor și a pielii, cunoscută sub numele de icter. Merită menționat faptul că în unele cazuri nu există simptome, ceea ce face și mai dificilă depistarea acesteia.

Două tipuri de alimente care pot fi fatale pentru ficat

Cu toate acestea, în prezența unei boli hepatice, este important să consultați un medic pentru diagnostic și tratament. De asemenea, este important să urmați o dietă sănătoasă care să conțină diferite tipuri de antioxidanți.

Tocmai, așa cum am menționat, atunci când dieta nu este bună, acest organ începe să cedeze în timp și se generează anumite afecțiuni la nivelul acestuia. În acest sens, un studiu realizat pe șoareci a arătat că grăsimile saturate și zaharurile sunt alimentele care pot fi fatale pentru ficat.

„Cercetătorii au descoperit că acești șoareci au dezvoltat o bacterie intestinală numită ‘Blautia producta’ și un lipid care a provocat inflamații și fibroză hepatică, precizează site-ul”, explică cercetarea, relatată de site-ul Urgent 24.

„Acest grup de șoareci a dezvoltat, de asemenea, steatohepatita non-alcoolică sau boala ficatului gras, cu caracteristici similare cu boala umană”, a adăugat site-ul.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel