Din cuprinsul articolului
Cancerul pancreatic este adesea supranumit „ucigașul tăcut”, deoarece simptomele nu sunt întotdeauna prezente sau pot fi greu de observat.
Cancerul pancreatic poate că nu este la fel de frecvent ca și cancerul de sân, de plămâni, de prostată și de intestin, dar cunoașterea simptomelor bolii este foarte importantă. Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, nu provoacă simptome în stadiile incipiente și acestea pot apărea abia atunci când cancerul se dezvoltă.
Potrivit Cancer Research UK, cancerul are una dintre cele mai mici rate de supraviețuire la 10 ani, doar cinci la sută dintre oameni supraviețuiesc mai mult de un deceniu după diagnosticare.
Cercetătorii au identificat simptomele la care trebuie să fim atenți pentru a-i ajuta pe medici să diagnosticheze mai bine această boală.
Două dintre acestea sunt îngălbenirea pielii (icter) și sângerarea la nivelul stomacului sau al intestinului. Acestea au fost considerate ca fiind cele mai grave două simptome asociate cu boala.
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, două semne de avertizare mai puțin cunoscute ale cancerului pancreatic – setea crescută și urina galben închis.
Aceste simptome au fost identificate într-un studiu publicat anul trecut.
„Atunci când cancerul pancreatic este diagnosticat mai devreme, pacienții au șanse mai mari de supraviețuire”, a declarat Dr. Weiqi Liao, cercetător de date la Universitatea din Oxford.
Două simptome mai puțin cunoscute ale cancerului pancreatic
„Este posibilă diagnosticarea pacienților atunci când aceștia se prezintă la medicul de familie, dar atât pacienții, cât și medicii de familie trebuie să fie conștienți de simptomele asociate cu cancerul pancreatic.”
„Cunoașterea simptomelor timpurii ale cancerului pancreatic este crucială dacă dorim să diagnosticăm pacienții mai devreme și să îmbunătățim supraviețuirea în cazul cancerului pancreatic”, a adăugat Dr. Pippa Corrie, președinte al grupului de lucru pancreatic al NCRI Upper Gastrointestinal Group și consultant oncolog medical la Addenbrooke’s Hospital din Cambridge, Marea Britanie.
„Această cercetare ar putea ajuta medicii de familie și pacienții lor să știe mai multe despre semnele cancerului pancreatic. Este vital ca oamenii să vorbească cu medicul lor de familie dacă observă aceste simptome.”