Sari la conținut

Medic român: Este posibil sa avem doua pandemii suprapuse: una cu SARS-CoV-2 și cealaltă cu…

Din cuprinsul articolului

Două pandemii. Nu gresim spunand ca este posibil sa avem doua pandemii suprapuse: una cu SARS-CoV-2 si, cealalta, aflata in faza incipienta, cu noua tulpina din Marea Britanie, a precizat dr. Marius Geantă, co-fondator al Centrului pentru Inovație în Medicină.

Potrivit medicului, cea mai mare problema este capacitatea limitata de a diagnostica noua tulpină. Redăm, mai jos, postarea medicului Marius Geantă despre cele două pandemii.

Două pandemii

Testele PCR pot ridica, in cel mai bun caz, suspiciunea, dar nu pot diagnostica infectia cu noua tulpina. Diagnosticul noii tulpini se face prin secventierea genomului virusului – o metoda noua, diferita de PCR, care necesita echipamente, echipe pregatite si analiza de date.
Dar nici simpla existenta a acestor elemente nu este suficienta – secventierea trebuie facuta (ca in Marea Britanie) in mod reflex, continuu, la nivelul intregului sistem de sanatate (implementarea public health genomics).
De ce este esentiala constituirea acestei capacitati diagnostice prin secventierea reflexa a genomului SARS-CoV-2, la nivelul sistemului de sanatate publica?
Studiile arata ca noua tulpina se transmite cu 56-70% mai repede, avand potentialul de a determina o crestere rapida a numarului de cazuri de infectie si, implicit, a numarului de cazuri grave.
Desi noua tulpina nu determina in sine cazuri mai grave, prin faptul ca afecteaza mai multi oameni determina in total cresterea exponentiala a cazurilor grave de Covid si, implicit, creste si mai mult presiunea asupra sistemelor de sanatate.
De aceea, aparitia noii tulpini pune in discutie, cum am remarcat deja in Marea Britanie, eficienta interventiilor de sanatate publica (lockdown) – ne putem astepta la masuri restrictive din ce in ce mai severe, in lunile care urmeaza, in acele regiuni in care tulpina noua va fi identificata pe scara larga.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel