În fiecare an peste două milioane de persoane îşi pierd viaţa în întreaga lume din cauza bolilor profesionale, de şase ori mai multe decât în cazul accidentelor de muncă, avertizează Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) într-un raport publicat vineri cu ocazia Zilei Mondiale a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă.
Raportul intitulat ‘Prevenirea bolilor profesionale’ semnalează că 2,34 milioane de oameni mor anual din cauze generate de locul de muncă, dintre aceştia 2,02 milioane pierzându-şi viaţa în urma bolilor profesionale. De asemenea, tot în fiecare an, se înregistrează 160 de milioane de cazuri de boli care nu sunt mortale, provocate tot de exercitarea profesiei.
Astfel, în SUA, statisticile în domeniu au consemnat pentru anul 2011 un număr de 207.500 de cazuri de boli profesionale nemortale, cele mai frecvente fiind afecţiuni ale pielii, pierderea auzului din cauza zgomotului şi bolile respiratorii.
OIM consideră boli profesionale acele afecţiuni cauzate de agenţi chimici, fizici şi biologici, bolile respiratorii şi de piele, traumatismele sistemului osteo-muscular şi cancerul indus de activitatea de la locul de muncă.
Directorul OIT, Guy Ryder, avertizează că ‘bolile relativ noi, recunoscute ca boli profesionale în anul 2010, cum ar fi traumatismele psihologice şi ale sistemului osteo-muscular, au devenit tot mai frecvente’. El a lansat un apel pentru adoptarea de măsuri de prevenire a afecţiunilor profesionale, pentru că ‘prevenirea este mai eficientă şi mai puţin costisitoare decât tratamentul şi reabilitarea’, fiind nevoie şi de ‘stabilirea unor obiective precise de securitate şi sănătate în muncă, o foaie de parcurs şi, lucrul cel mai important, de acţiune’