Sari la conținut

Două metode inedite care elimină rapid alcoolul din organism. Te scapă eficient de mahmureală!

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei

În perioada următoare, zilele festive de Crăciun şi Anul Nou vor fi pline de tentaţii culinare, dar şi bahice. Specialiştii spun că, cu cât organismul este capabil să metabolizeze mai repede alcoolul consumat, cu atât mai rapid o persoană va reveni la starea sa normală.

Dar dacă trebuie să vă recuperați într-un timp mai scurt, există câteva recomandări medicale care vă vor ajuta.

Metoda numărul 1: Consumaţi mai multe lichide

În dimineața de după petrecere ar trebui să bei cât mai multă apă. Pariați pe apa minerală. Sucul de roșii sau citrice, ceaiul cu lămâie și apa plată plată cu lămâie sunt de asemenea potrivite.

Dr. Elena Tikhomirova argumentează prin faptul că procesul de descompunere a etanolului în organism se desfășoară după cum urmează: se transformă în acetaldehidă, acetaldehida se transformă în acid acetic, acidul acetic se transformă în apă și dioxid de carbon.

Alcoolul, factor în deteriorarea pancreasului
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Metoda numărul 2: Cocktail de chefir, saramură și ouă

Proteinele, vitaminele, mineralele și bacteriile conținute în produsele din lapte fermentat ajută la mahmureală. Acestea au un efect pozitiv asupra activității tractului gastrointestinal, protejează ficatul și elimină substanțele nocive din organism.

De pildă, castravetele și varza murată vor ameliora simptomele mahmurelii, deoarece refac echilibrul apă-sare în organism pentru că au în compoziţie o cantitate mare de vitamine și electroliți – potasiu și magneziu.

La rândul lor, ouăle fierte sunt utile în mahmureală deoarece conțin cisteină, un aminoacid care ajută la combaterea acetaldehidei toxice (un produs al descompunerii etanolului în organism).

Cât timp rămâne alcoolul în organism?

În cele mai multe cazuri, alcoolul rămâne în organism până la 12 ore. Aceasta înseamnă că poate fi detectată printr-un test de sânge în 12 ore de la ultima băutură și chiar două luni mai târziu printr-un test de păr.

Un etilotest poate arăta prezența alcoolului în organism timp de 13 până la 24 de ore, în funcție de cât ai băut în ziua precedentă. Testele de urină pot detecta alcoolul la 12 până la 80 de ore după ultima băutură.

Cel mai sensibil indicator pentru depistarea alcoolismului

Una dintre analizele de sânge care poate depista afectarea ficatului este GGT, cunoscută în termeni medicali ca gama-glutamil transferaza sau glutamil transpeptidaza.

GGT este o enzimă specifică ficatului şi ductelor biliare, fiind cel mai sensibil indicator pentru depistarea alcoolismului sau a hepatitei toxice (poate fi provocată şi de consumul excesiv de medicamente).

La alcoolici nivelul seric al GGT poate ajunge la valori de 50 de ori peste valoarea normală, gradul de creştere depinzând atât de cantitatea de alcool consumată, dar şi de durata consumului. De asemenea, medicii pot cere dozarea acestei enzime şi pentru a monitoriza abstinenţa de la alcool.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel