Din cuprinsul articolului
Două condimente, cele mai puternice în fața acestor boli. Tina Marinaccio și Trista Best, nutriționiști americani, au indicat două condimente pe care ar trebui să le includeți în alimentație dacă suferiți de balonare abdominală.
Cert este că nu numai că vor face mâncărurile mai picante, dar te vor ajuta și să-ți faci stomacul plat. Acest lucru se va întâmpla datorită compușilor care sunt cunoscuți pentru proprietățile lor antiinflamatorii și accelerează metabolismul.
Turmericul și ghimbirul au multe proprietăți benefice
Condimente pentru un abdomen plat
Turmeric – acest condiment luminos și însorit este adesea adăugat la mâncărurile cu curry. Conține curcumină, care are proprietăți antiinflamatorii și este un antioxidant. Adăugarea acestuia în dieta ta va ajuta la reducerea cantității de grăsime din jurul taliei. Adăugați-l în mâncărurile grase – astfel condimentul va fi absorbit mai bine.
Beneficiile turmericului sunt sporite de combinația potrivită de condimente. De exemplu, substanța piperina, conținută în piper negru, îmbunătățește semnificativ absorbția curcuminei – în medie cu 2000%.
Condimentul este recomandat pentru febra fânului, boli hepatice și mâncărime. Unii oameni folosesc turmericul pentru arsuri la stomac. Contine uleiuri esentiale si multe substante utile: vitaminele C, vitaminele K si B, fier, fosfor, dolina, iod si calciu. 100 g de condiment contine 2-7% minerale nutritive, 3-7% uleiuri esentiale, 6-8% proteine, 60-70% carbohidrati si 3-7% grasimi.
Ghimbirul este cunoscut de mulți pentru proprietățile sale medicinale, gustul înțepător și aroma. Îmbunătățește digestia și reduce volumul abdomenului datorită compușilor activi – gingerol – calmează tractul gastro-intestinal, reduce inflamația și ameliorează umflarea.
Potrivit dr. Trista Best, „inflamația și umflarea intestinală sunt uneori cauzate de creșterea excesivă a bacteriilor. Ghimbirul în ceai sau ca condiment într-un fel de mâncare ucide aceste bacterii și le elimină din organism. Această rădăcină medicinală conține vitamine, minerale și uleiuri esențiale”.
„Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale ghimbirului este de a ajuta la otrăvirea alimentară, greața și vărsăturile. Datorită conținutului ridicat de magneziu, eliminarea toxinelor din organism este accelerată și starea sistemului nervos este îmbunătățită. Pectinele și fibrele stimulează, de asemenea, peristaltismul și eliberarea activă a sucurilor digestive, ceea ce reduce formarea de gaze și accelerează metabolismul”, mai spune medicul nutriționist.