Din cuprinsul articolului
Alimente care pot duce la cancer. Medicii oncologi trag un semnal de alarmă cu privire la o creștere șocantă a diagnosticelor de cancer în rândul adulților tineri.
Iar unii atenționează asupra a două alimente extrem de iubite de cei copii și adolescenți: mâncarea de tip junk food și carnea procesată.
„Sfătuim ca oamenii să mănânce alimente mai puțin prea procesate, bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare”, a declarat Matthew Lambert, un nutriționist și manager de informare și promovare a sănătății la Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului, pentru Daily Mail.
Alimente care ar putea duce la cancer la cei sub 50 de ani
Este vorba despre alimente precum:
- prăjituri,
- biscuiți,
- produse de patiserie,
- chipsuri,
- băuturi îndulcite cu zahăr,
- pizza,
- burgeri.
Cancerul a lovit puternic tinerii, în special femeile și adulții în vârstă de 30 de ani, ridicând un semnal de alarmă în rândul medicilor din întreaga lume.
„A fost destul de alarmant pentru noi toți. În trecut, ai crede că cancerul a fost o boală a populației în vârstă. Dar acum am observat tendințe în ultimii ani de oameni diagnosticați cu cancer din ce în ce mai devreme”, a declarat pentru The Post, Coral Olazagasti, profesor asistent de oncologie medicală clinică la Universitatea din Miami Sylvester Comprehensive Cancer Center.
Potrivit American Society of Clinical Oncology, nu există un singur vinovat, dar alimentele ultraprocesate (UPF) și carnea procesată au atras cea mai mare atenție. Profesorul Charles Swanton a spus că cercetările au arătat că uneori cancerul intestinal cu debut precoce poate fi „inițiat” de bacteriile intestinale, care sunt mai răspândite la cei ale căror diete sunt sărace în fibre și bogate în zahăr.
„Ceea ce vedem în unele studii este că unele tumori de la pacienții cu cancer colorectal cu debut precoce au mutații care ar putea fi inițiate de aceste specii microbiene”, a spus Swanton, oncolog și clinician șef la Cancer Research UK.
Se crede că aceste mutații diminuează capacitatea organismului de a combate celulele precanceroase. Alimentele ultraprocesate includ produse ambalate, băuturi, cereale și produse gata de consumat care conțin coloranți, emulgatori, arome și alți aditivi. UPF-urile sunt de obicei bogate în zahăr, grăsimi saturate și sare și lipsite de vitamine și fibre.
Risc mare de cancer pentru persoanele care consumă anumite mâncăruri ultraprocesate
Potrivit unui studiu recent, UPF-urile reprezintă aproximativ 73% din aprovizionarea cu alimente din SUA, iar adultul american mediu primește mai mult de 60% din caloriile zilnice din acestea. Aceste tipuri de alimente nu au fibre și practic nu conțin nutrienți esențiali. Ar trebui consumate doar ocazional și în cantități mici.
- Cercetări recente au raportat că persoanele care mănâncă cu 10% mai multe mâncăruri ultraprocesate decât alții au un risc cu 23% mai mare de cancer de cap și gât.
- O dietă cu junk food a fost, de asemenea, legată de un risc cu 24% mai mare de cancer de esofag, tubul care vă conectează gâtul de stomac, care este a șasea cea mai frecventă cauză de deces cauzat de cancer la nivel mondial, potrivit Cleveland Clinic Journal of Medicament.
- Între timp, Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat carnea procesată drept „cancerigenă pentru oameni”, menționând că există „dovezi suficiente din studii epidemiologice că consumul de carne procesată provoacă cancer colorectal”. Experții cred că riscul crescut de cancer poate fi cauzat de nitrații din carne care se combină cu compușii din organism pentru a deteriora celulele.
Potrivit cercetărilor din 2015, persoanele care mănâncă carne roșie și procesată în fiecare zi au cu 40% mai multe șanse de a face cancer intestinal în comparație cu cei care o mănâncă o dată pe săptămână sau mai puțin.
Strategie pentru disponibilitatea alimentelor
Consumul de alimente care conțin conservanți de nitrați sau nitriți, alimente afumate sau carbonizate și carne roșie au asocieri clare cu riscul de cancer. de vină sunt alegerile dietetice slabe, cum ar fi „mâncăruri prăjite, carne roșie și băuturi dulci”, pentru această tendință tulburătoare.
Lipsa de reglementare în SUA a permis aditivilor care sunt „în general recunoscuți ca siguri” să inunde sistemul alimentar.
Specialiștii cer Guvernului federal să împuternicească FDA să controleze mai strict procesarea și aditivii, finanțând în același timp o strategie pe mai multe direcții pentru a aborda conținutul și disponibilitatea alimentelor.