Din cuprinsul articolului
Dacă medicul v-a spus că aveți colesterolul ridicat, este în interesul dumneavoastră să fiți „mai atent” cu dieta.
Potrivit organizației caritabile Heart UK, lider în domeniul colesterolului, cei care au colesterolul ridicat „ar trebui să evite ficatul și organele comestibile”. Atât ficatul, cât și organele sunt „surse foarte bogate în colesterol” care vă pot crește nivelul de grăsime din sânge.
Deși ficatul poate fi considerat sănătos datorită conținutului ridicat de vitamine și conținutului scăzut de grăsimi saturate, consumul acestuia poate duce la probleme de sănătate.
Dacă nu controlați nivelul colesterolului, vă expuneți riscului de atac de cord sau de accident vascular cerebral.
Două alimente pe care trebuie să le eviți dacă ai colesterolul ridicat
Heart UK face precizări: „Toate alimentele de origine animală conțin o anumită cantitate de colesterol.”
Totuși, acest lucru nu înseamnă că persoanele cu un nivel ridicat de colesterol trebuie să se orienteze către o dietă vegetariană.
Pentru a gestiona nivelul colesterolului, cel mai bun plan alimentar este o „dietă sănătoasă pentru inimă”.
Organizația caritabilă îi sfătuiește pe oameni să „mănânce multe fructe, legume și alimente pe bază de plante”.
Opțiunile proaspete, congelate, conservate și uscate, toate contează în cadrul recomandării de cinci pe zi.
Heart UK adaugă: „Legumele, legumele (cum ar fi mazărea, fasolea și lintea), fructele, nucile, semințele și cerealele integrale sunt pline de nutrienți și bune pentru colesterol și inimă.
„Optați pentru cel puțin cinci porții de fructe și legume pe zi (aproximativ o mână de fiecare) pentru a rămâne sănătoși și pentru a vă ajuta să mâncați mai puține alimente bogate în calorii.”
Se recomandă, de asemenea, o varietate sănătoasă de surse de proteine, care pot include:
- Mazăre
- Fasole
- Linte
- Pește
- Nuci
- Pui
- Carne roșie slabă.
În timp ce produsele de origine animală conțin colesterol, este mai crucial să fiți atenți la conținutul de grăsimi saturate.
Consumul de alimente grase poate în cele din urmă să înfundă arterele, ceea ce poate duce la boli de inimă și alte afecțiuni de sănătate.
Poate fi de ajutor să faceți un bilanț a ceea ce mâncați de obicei pe parcursul unei săptămâni.