Din cuprinsul articolului
Alimente cancerigene. Cancerul colorectal sau intestinal este în creștere rapidă în rândul tinerilor, cu o creștere de 22% la persoanele cu vârsta între 25 și 49 de ani începând cu anii 1990.
Acest cancer este una dintre cele mai frecvente forme de boală din Marea Britanie, provocând al doilea cel mai mare număr de decese anuale prin cancer. În ultimii ani a stârnit și mai multă îngrijorare, pe măsură ce numărul tinerilor diagnosticați cu boală a crescut.
Astfel, numărul britanicilor cu vârsta între 25 și 49 de ani diagnosticați cu cancer colorectal a crescut cu 22% între începutul anilor 1990 și 2018.
Noi cercetări au descoperit o legătură între două alimente populare și o boală mortală. Oamenii de știință au avertizat că consumul prea mare de carne roșie și zahăr ar putea crește șansele de a dezvolta cancer intestinal.
Un studiu recent a descoperit că persoanele cu vârsta sub 50 de ani, care au fost diagnosticate cu cancer colorectal, aveau niveluri reduse de citrat. Citratul este produs în timpul conversiei alimentelor în energie și s-a dovedit a fi mai mic în comparație cu persoanele în vârstă diagnosticate cu cancer colorectal.
„Studiul nostru a folosit o tehnologie numită metabolomică, studiul produselor de degradare și a elementelor de bază ale producției pentru corpul nostru, pentru a căuta diferențe în cancerul colorectal la tineri față de persoanele mai în vârstă care au dezvoltat cancer colorectal.
Deoarece metabolomica măsoară modul în care fiecare individ interacționează cu expunerile din mediul nostru, cum ar fi dieta, calitatea aerului etc., este o modalitate de a reduce decalajul dintre natura noastră (determinată de genetică) și hrănire (determinată de expunerile noastre).
Am descoperit că un produs de descompunere a carbohidraților numit citrat (numit și acid citric) se găsește la niveluri mai ridicate la persoanele în vârstă cu cancer colorectal, comparativ cu cancerul colorectal cu debut tânăr”, a explicat dr. Suneel Kamath, autor principal al acestei cercetări și medic oncolog gastrointestinal la Cleveland Clinic, într-un comunicat de presă.
Cercetarea a inclus 170 de participanți diagnosticați cu cancer intestinal, 66 de persoane având cancer colorectal cu debut tânăr și 104 cu cancer colorectal cu debut mediu. Oamenii de știință au identificat mai mulți metaboliți care au afișat niveluri diferite între cele două grupuri, inclusiv citrat și colesterol.
Ei au descoperit modificări semnificative în căile metabolice legate de metabolismul carbohidraților și proteinelor în cancerul colorectal cu debut tânăr, comparativ cu cancerul colorectal cu debut mediu.
Aceste descoperiri au indicat că factori precum consumul excesiv de băuturi îndulcite cu zahăr sau carne roșie, precum și obezitatea, care contribuie la un exces de energie, pot fi factori de risc pentru dezvoltarea cancerului intestinal la o vârstă mai fragedă.
„Este important de reținut că acest lucru nu înseamnă că „zahărul hrănește cancerul” la cei care au deja cancer, dar reducerea consumului de zahăr la persoanele sănătoase fără cancer ar putea ajuta la prevenirea apariției acestuia în primul rând”, a concluzionatdr. Kamath.
Cercetătorii atrag atenția că , deși preliminare, aceste constatări sugerează că concentrarea pe reducerea ratelor de obezitate și, de asemenea, pe reducerea consumului de carne roșie și zahăr în dieta noastră ar putea ajuta la prevenirea cancerului, în special pentru cancerul colorectal.
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…