Din cuprinsul articolului
Pe această temă, este clar că putem împărți populația în două grupuri, cei care preferă să doarmă cu șosete și cei care preferă să doarmă fără ele. Deși fiecare are propriile obiceiuri și propria formulă pentru a adormi confortabil și mai repede, trebuie să ne punem o întrebare: ce este mai bun pentru sănătatea picioarelor noastre?
VĂ AJUTĂ SĂ ADORMIȚI
În cele mai reci perioade ale anului, când temperatura corpului scade cu 1-2 grade în timpul nopții, șosetele cresc temperatura corpului, acționând ca termoregulatori, și, prin urmare, vă ajută să adormiți mai bine. În plus, evităm contactul direct cu așternuturile reci.
TEMPERATURA CORPULUI
Faptul că picioarele sunt calde, datorită șosetelor, determină dilatarea vaselor de sânge, iar creierul interpretează această senzație ca pe un semnal că este „timpul să dormim”, existând o relație directă între această dilatare și viteza cu care adormim.
IMPORTANȚA MATERIALULUI PENTRU ȘOSETE
Este important ca șosetele să fie confecționate din fibre naturale, cum ar fi firul sau bumbacul, deoarece astfel veți evita ca picioarele să transpire în timpul nopții și veți contribui la menținerea lor uscate și sănătoase.
PREVENIREA INFECȚIILOR
Potrivit studiilor, șosetele acționează ca o „barieră protectoare” între pielea piciorului și cearșafuri sau pături, prevenind astfel contagiunea și infecțiile (mai ales atunci când dormiți în locuri necunoscute).
PICIOR DIABETIC
La pacienții diabetici, deoarece atât sensibilitatea profundă, cât și cea superficială a piciorului este alterată (frig, căldură, corpuri străine, reflexe etc.), trebuie acordată mai multă atenție, scrie Podoactiva.
Se recomandă să folosiți întotdeauna șosete din fibre naturale (bumbac, lână, fire, piele etc.) pentru a menține temperatura și a reduce senzația de frig, dar fără cusături sau elastice care strâng sau oprimă picioarele și pot răni pielea.
DEZAVANTAJELE
– HIDRATARE
Este o greșeală foarte frecventă de a acoperi picioarele cu șosete după aplicarea cremei pentru picioare înainte de a merge la culcare. Este indicat să se lase crema să pătrundă bine în piele, lăsând picioarele la aer câteva minute pentru ca aceasta să fie absorbită complet. Dacă ne punem șosete imediat ce aplicăm crema, tragem loțiunea și aceasta se acumulează în țesut, creând un teren propice pentru bacterii și ciuperci, provocând astfel posibile infecții.
– FLUXUL DE SÂNGE
Atunci când ne alegem ciorapii, este foarte important să ne asigurăm că elasticul ciorapului nu ne comprimă. Benzile elastice provoacă compresie atât la nivelul gleznelor, cât și al picioarelor, ceea ce poate reduce circulația sângelui în zona respectivă. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să purtați niciodată șosete care lasă un „semn pe gleznă” atunci când dormiți.
În plus, dacă aveți probleme de circulație, fie din cauza varicelor sau a gleznelor umflate, dormitul cu șosete nu ajută la îmbunătățirea întoarcerii venoase și este nevoie de mai mult timp pentru ca sângele să ajungă de la picioare la inimă.
DECI… DORMIM CU SAU FĂRĂ ȘOSETE?
A nu mai purta șosete (pentru cineva care le poartă mereu) sau a le purta la culcare (pentru cineva care doarme mereu desculț) este un obicei greu de schimbat și care depinde de fiecare individ și de circumstanțele sale (senzație mai mare sau mai mică de frig, probleme circulatorii sau nu, tulburări…). Din toate aceste motive, este dificil de spus care este cel mai bun mod de a dormi, trebuie pur și simplu să țineți cont de cele de mai sus.