Din cuprinsul articolului
„Viața e un meci, eu am învățat să lupt”, spunea la un moment dat Rudel Obreja. Fostul președinte al Federației Române de Box a murit la vârsta de 57 de ani.
Acesta suferea de cancer şi fusese eliberat din închisoare pentru a se trata.
Doliu în lumea sportului! A murit Rudel Obreja, în urma unei crunte suferințe
Anunţul decesului a fost făcut de Liga Profesionistă de Box.
„Cu adâncă durere în suflet anunțăm trecerea în neființă a fostului om de box Rudel Obreja. Drum lin printre stele, drag prieten! Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a anunțat Liga Profesionistă de Box.
În 2018, Rudel Obreja a fost încarcerat la Jilava. Avea de executat 5 ani, dar a stat doar câteva luni. În decembrie, judecătorii i-au suspendat pedeapsa după o decizie a Curții Constituționale.
„Este absolut normal să fie admisă contestația și să rejudecăm apelul și să putem administra probele pe care nici în instanța de fond, și nici în apel, nu ne-au fost administrate”, declara Rudel Obreja, în decembrie 2018.
Din păcate, după alți 4 ani de procese, în aprilie 2022, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să-l trimită pe Obreja înapoi la închisoare.
A fost și momentul în care fostul boxer avea să anunțe că are cancer. În iulie 2022, magistrații l-au lăsat să se trateze în libertate, însă boala l-a răpus.
Condamnat pentru evaziune fiscală în dosarul „Gala Bute”, Rudel Obreja a fost eliberat condiţionat în iulie 2022 pentru a se trata de cancer.
Rudel Obreja: „Am cancer cu metastaze. Vreau să trăiesc!”
În luna iulie, când se afla pe patul de spital, Rudel Obreja transmitea un mesaj autorităților, dar și faptul că este foarte grav bolnav.
„Am nevoie de tratament în condiții umane, de grija medicilor și a familiei mele, extrem de importante în contextul actual și iată de ce. Stau într-un salon de spital, aproape tot timpul cu perfuzii, care-mi atenuează durerile crunte. Sunt păzit de gardieni în salon, corp la corp, zi și noapte. Nu am telefon, doar 5 vizite pe lună ale soției, deci nu am capacitatea de mișcare pentru a începe tratament sau operație chirurgicală.
Cer să mi se recunoască dreptul conferit de lege, al întreruperii executării pedepsei, pentru a începe demersurile medicale în România sau în străinătate! Vreau să trăiesc! Dar pentru asta am nevoie de proceduri.
Rog respectuos comisia de specialitate din cadrul Institutului Național de Medicină Legală Mina Minovici, să se constituie în timp util pentru întocmirea și prezentarea Raportului de Expertiză Medico-Legal la Tribunalul Ilfov, astfel încât Instanța de Judecată să se poată pronunța la termenul deja stabilit pentru data de 20.07.2022.
Orice amânare din cauza lipsei acestui Raport de Expertiză al INML îmi complică șansele! Actele aflate la dosarul medical, întocmite de cele două spitale sunt clare, este nevoie doar de confirmarea lor de către INML.
Am cancer cu metastaze. Crunt! Cu voia Lui Dumnezeu, am șanse să mă pot trata/opera. Repet, orice întârziere le diminuează!”, a fost mesajul postat pe contul de Facebook al lui Rudel Obreja în luna iulie a anului trecut.
Din nefericire, starea sa de sănătate s-a deteriorat rapid, în septembrie 2022 fiind deja de nerecunoscut.
Rudel Obreja a cerut să rămână în libertate şi să aibă permisiunea să părăsească România pentru tratament. Judecătorul a rămas în pronunţare.
„Știm cu toţii, cu tot respectul pentru medicii din România şi sistemul de la noi… e mai eficient cel de afară şi asta dovedesc actele de la dosar actele medicale.
Având în vedere că toată această perioadă situaţia se înrăutăţeşte e foarte clar că trebuie să găsesc şi un alt loc în care efectiv să pot să mă operez să mă tratez eficient” spunea Rudel Obreja, în octombire 2022.
215 meciuri câștigate din 230 jucate
Deși nǎscut la Galați, Rudel Obreja și-a început cariera sportivă la București, în anul 1977, în cadrul clubului sportiv Dinamo.
Prima competiție la care a participat și pe care a și câstigat-o a fost Cupa 16 februarie 1980. Seria succeselor a continuat cu obținerea a 7 titluri de Campion Național al României, titlul de Vicecampion European la Atena în 1989 și a medaliei de bronz la Campionatele Mondiale de la Moscova din 1989.
A participat în 1984 la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, unde a avut parte de un meci memorabil, poate cel mai important din cariera sa, întâlnindu-l, în optimile de finalǎ, pe Mark Breland (SUA), acesta din urmǎ rezultând învingǎtor la puncte.
Rudel Obreja a acumulat, ca sportiv, un numǎr de 230 de meciuri boxate, din care 215 câștigate, reușind primul K.O. din istoria boxului amator cu cascǎ în anul 1984, chiar la Jocurile Olimpice.
Odatǎ ce și-a încheiat cariera de sportiv, Rudel Obreja a rǎmas în lumea boxului, devenind membru al Biroului Federal începând cu anul 1990. Este ales Vicepreședinte al Federației Române de Box în anul 1999, iar în 2004 ocupǎ cea mai înaltǎ funcție în cadrul aceleiași instituții.
În anul 2001 devine membru în Comitetul Executiv al Federației Europene de Box Amator, iar apoi Vicepreședinte al aceleiași Federații în anul 2005. În anul 2007 este ales Vicepreședinte al Asociației Internaționale a Boxului Amator și șeful delegației tehnice pentru Jocurile Olimpice de la Beijing.
Ca președinte al Federației Române de Box, a intrat în conflict cu AIBA, care a decis în septembrie 2011 dezafilierea forului român, pentru nerespectarea termenilor suspendării sale de 11 ani, pentru că a permis sportivilor să boxeze fără căști de protecție în finalele Cupei României și pentru că ar fi încercat să ascundă acest lucru prin falsificarea unor documente.
El a contestat însǎ dezafilierea și suspendarea la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, obținând anularea deciziei în primele luni ale anului următor.
***
Dumnezeu să-l odihnească!