Sari la conținut

Doi frați gemeni vorbesc 25 de limbi străine şi au un secret

inteligenta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Semne ale unui IQ ridicat

Din cuprinsul articolului

Matthew și Michael Youlden sunt doi fraţi gemeni care vorbesc 25 de limbi fiecare. A 26-a este Umeri, pe care nu o includ în numărătoarea lor.

Michael și Matthew sunt singurii doi oameni care o vorbesc, o citesc și o scriu, după ce au creat-o ei înșiși când erau copii. Frații insistă că Umeri nu este o limbă intenționat secretă.

„Umeri nu este niciodată redusă la o limbă folosită pentru a păstra lucrurile private”, spun ei într-un e-mail. „Cu siguranță are o valoare foarte sentimentală pentru noi, deoarece reflectă legătura profundă pe care o împărtășim ca gemeni identici”.

Gemenii au o „vorbire privată”

Se estimează că 30-50% dintre gemeni dezvoltă un limbaj comun sau un model special de comunicare care este inteligibil doar pentru ei, cunoscut sub numele de criptofază. Termenul se traduce direct din greacă ca vorbire secretă.

Nancy Segal, director al Centrului de Studii despre Gemeni de la Universitatea de Stat din California, consideră că în prezent există cuvinte mai bune și mai nuanțate pentru acest fenomen și preferă să folosească „vorbire privată”. În cartea sa Twin Mythconceptions, Segal folosește și expresia „înțelegere verbală împărtășită” pentru a se referi la discursul folosit în cadrul perechii.

„Pe baza studiilor disponibile, se poate spune cu certitudine că aproximativ 40% dintre copiii gemeni se angajează într-o anumită formă de „vorbire gemelară””, scrie Segal. „Dar această cifră nu exprimă cât de complexă se dovedește a fi dezvoltarea limbajului gemenilor”.

Umeri se scrie acum folosind alfabetul latin, deși gemenii Youlden au încercat să creeze propriul lor alfabet pentru această limbă, potrivit antena3.ro.

Roy Johannink din Olanda este tatăl unor gemeni adolescenți, Merle și Stijn. În urmă cu 13 ani, când erau bebeluși, el a făcut un filmuleț cu ei vorbind unul cu celălalt și l-a distribuit pe YouTube. Până în prezent, conversația lor a avut peste 30 de milioane de vizualizări. Johannink s-a întâmplat să aibă camera la îndemână în momentul în care cei doi au început să interacționeze verbal unul cu celălalt.

 

Născuți și crescuți în Manchester, Marea Britanie, gemenii Youlden au crescut înconjurați de etnii și culturi diferite, ceea ce le-a insuflat dragostea pentru limbi străine. Amintirile despre începuturile Umeri sunt neclare, dar frații își amintesc că bunicul lor era confuz când, fiind preșcolari, cei doi împărtășeau între ei o glumă pe care el nu o înțelegea.

Adunând diverse elemente gramaticale din toate limbile pe care le studiaseră, frații și-au dat seama că Umeri ar putea deveni o limbă cu drepturi depline.

Gemenii Youlden au început să standardizeze și să codifice Umeri. La un moment dat, au încercat chiar să creeze propriul lor alfabet, dar și-au dat seama (atunci când au primit primul lor computer) că acesta nu le va fi de mare folos, având în vedere că nu există font Umeri. Umeri se scrie acum folosind alfabetul latin.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel