Doi experți internaționali au pus la punct un ghid de prevenire a apariției cumplitei boli, care prezintă în mod concis toate problemele-cheie, oferind cititorului acces facil la informații medicale utile, dar și sfaturi concrete despre cum să-ți schimbi viața ca să te menții sănătos
Incidența cancerului este în creștere, căci din ce în ce mai mulți oameni trăiesc până la o vârstă la care cancerul poate să apară. Rata mortalității a început să scadă acolo unde sunt disponibile tratamente mai eficiente, iar screeningul populației pentru formele mai răspândite ale bolii, cum ar fi cancerul de sân, col uterin sau colon permite identificarea acestora din timp, când ele pot fi vindecate. Dar în restul lumii? În România, anual, se diagnostichează circa 80.000 de cazuri noi de boli oncologice. Deci, ce e de făcut?
8,2 milioane de oameni mor, anual, din cauza cancerului, din care jumătate prematur, la vârste cuprinse între 30 şi 69 de ani
Ce ar trebui să schimbăm în stilul nostru de viață
„Nu vă puteți alege familia sau mutațiile genetice pe care le-ați putea moșteni și care v-ar predispune să faceți cancer. Cu toate acestea, există factori de risc legați de stilul de viață pe care îi puteți controla”, notează cei doi experți.
Fumați? Renunțați acum!
„Nimic nu este mai eficient pentru prevenirea cancerului decât renunțarea la fumat. Acest lucru este valabil chiar în condițiile în care procentul adulților care fumează zilnic a scăzut constant. (…) Știați că fumatul contribuie cu o cincime la povara totală a cancerelor și că este asociat cu 16 tipuri diferite de cancer, nu doar cu cel pulmonar?” întreabă experții, care prezintă și modalități de renunțare la acest viciu.
Sunteți supraponderal sau obez și nu faceți niciun exercițiu fizic? „Suntem ceea ce mâncăm! (…) Dacă ne gândim la greutatea în exces și la sănătate, primele lucruri care ne vin în minte sunt diabetul sau bolile cardiovasculare. Totuși, se estimează că un sfert dintre toate cancerele ar putea fi prevenite prin opțiuni alimentare sănătoase și exerciții fizice adecvate”, arată Ian Olver și Fred Stephens.
Vă place alcoolul? Mai bine nu beți! „Poate fi surprinzător sau chiar îngrijorător pentru unii că un obicei atât de obișnuit, cum este consumul de alcool, crește riscul de cancer. Cu toate acestea, până la 6 din 100 de cancere pot fi cauzate de consumul îndelungat de alcool”, atrag atenția experții australieni.
Citiți articolul integral în noul număr al revistei DOCTORUL ZILEI, pe care îl veți găsi la chioșcurile de presă în toată țara
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…