Din cuprinsul articolului
Weekend-ul trecut, consumul de pizza contaminate cu bacteria Escherichia Coli a provocat zeci de intoxicații grave în Franța și moartea a doi copii din cauza sindromului hemolitic uremic, o complicație a infecției cu anumite tulpini ale acestui microorganism.
Potrivit RFI, analizele au confirmat o legătură între mai multe cazuri de infecție și consumul de pizza congelată Fraîch’Up de la marca Buitoni, care este deținută de Nestlé. Această pizza nu este comercializată în România.
Sindromul hemolitic uremic este o afecțiune gravă cauzată de deteriorarea vaselor de sânge din rinichi, determinând înfundarea cheagurilor. Este cel mai frecvent la copiii mici, dar poate afecta persoanele de orice vârstă.
In mod normal, apare ca urmare a unei infectii cu bacteria E. coli, desi poate aparea si din cauza altor infectii, a folosirii anumitor medicamente, a sarcinii, a cancerului sau a unei boli autoimune; Există chiar și unele cazuri de sindrom hemolitic uremic cu o componentă genetică.
Când cauza de bază este infecția cu E. coli, primul simptom este de obicei diareea cu sânge; acest semn, însă, nu este prezent în alte etiologii. Apoi, poate apărea o imagine caracterizată prin durere, crampe sau umflături abdominale, vărsături și febră.
Următoarele manifestări ale bolii care apar se datorează leziunilor vaselor de sânge, deci sunt frecvente indiferent de motivul subiacent. Acestea includ aspect palid, oboseală extremă, dificultăți de respirație, apariția vânătăilor, sângerare neobișnuită din nas sau gură, scăderea funcției urinare, edem la picioare și glezne și, mai rar, mâinile, fața și întregul corp; confuzie, convulsii, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială.
Dacă boala continuă să progreseze, poate duce la insuficiență renală acută sau cronică, comă, sângerări severe, probleme cardiace și leziuni ale tractului digestiv sau pancreasului.
Sindromul hemolitic uremic este o urgență medicală gravă care trebuie tratată într-un cadru spitalicesc și poate chiar necesita internarea în Unitatea de Terapie Intensivă .
Astfel, pacientul poate avea nevoie de transfuzii intravenoase de globule roșii sau trombocite, medicamente pentru reducerea tensiunii arteriale, dializă renală, schimb de plasmă sau chiar transplant de rinichi.
În același timp, anumite măsuri de susținere a vieții, cum ar fi înlocuirea lichidelor sau electroliților, pot fi necesare, deși ținând cont de faptul că funcția renală și eliminarea lichidelor pot să nu funcționeze normal.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…