Din cuprinsul articolului
Pentru pensionarii care doresc să conteste decizia de recalculare a pensiei și să solicite o pensie mai mare, este esențial să respecte anumite proceduri și să depună documentele necesare înainte de expirarea termenului limită, care este de 45 de zile de la primirea deciziei. Iată ce trebuie să știi.
Documente necesare pentru contestație
- Cererea de contestare: Aceasta trebuie redactată în trei exemplare, dintre care unul va rămâne la solicitant cu ștampila de intrare.
- Dosarul de contestare: Trebuie să fie depus în două exemplare și să conțină toate documentele relevante pentru cazul tău.
- Documente justificative: Orice document care poate susține argumentele tale în contestație, cum ar fi dovezi de vechime, adeverințe de venit, sau orice altă informație relevantă.
Procedura de depunere:
– Contestația trebuie depusă la **Registratura Casei de Pensii** (pentru București, la Secția a VIII-a de la parter).
– Asigură-te că fiecare pagină a documentelor este semnată cu mențiunea „conform cu originalul”.
Termene și așteptări:
– Este important să depui contestația cât mai curând, având în vedere că răspunsurile la cererile de revizuire pot dura până la trei luni.
Adeverințele cu veniturile nepermanente nu aduc bani în plus
Pe lângă contestarea deciziilor de pensie, în prezent, casele de pensii primesc adeverințele cu veniturile nepermanente, adică sporurile, zilele de weekend muncite, turele de noapte etc.
Și aici, pensionarii trebuie să fie foarte atenți deoarece pe lângă costurile percepute de firmele de arhivare, ei pot fi taxați chiar de angajații caselor de pensii.
De ce? Pentru că nu toate perioadele lucrate înainte de 2001 le pot aduce venituri în plus. Ba chiar mai mult, există situații în care pensia poate scădea, iar dacă la marea recalculare legea le-a permis să rămână cu cea mai mare pensie în plată, aici, noul calcul va rămâne bătut în cuie,susține NewsWeek. Chiar dacă ar fi vorba de o scădere.
Se cunosc problemele pentru mulți care nu au putut până acum să depună aceste adeverințe sau încă nu pot să le obțină de la angajator ( a falimentat, sunt distruse, nu mai există datele, etc.) ori de la Arhivă (timp lung, costuri uriașe, etc.).